ΔΙΕΘΝΗ

Στα τάρταρα η οικονομία της Τουρκίας - Νέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα – Ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες μέρες

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2021, 22:00 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2021, 22:47
Στα τάρταρα η οικονομία της Τουρκίας  - Νέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα – Ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες μέρες
Facebook Twitter Whatsapp

Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοια οικονομική κατάσταση. Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, η αγορά παγώνει και η κυβέρνηση  επιμένει σε αυτή την πολιτική.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 19,8%. Όμως η αγορά λέει διαφορετικά πράγματα. 

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.  

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Και αυτό βεβαίως θα συνεχιστεί. 

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί. 

Ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες μέρες

Βέβαιο ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται καλύτερες μέρες.  Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr