ΔΙΕΘΝΗ

Στην... αγκαλιά του Ντουμπάι η Άγκυρα - Ο Ερντογάν μέσω Κατάρ ονειρεύεται αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο - Ιπτάμενο ατσάλι από την Αθήνα

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 31 Δεκεμβρίου 2021, 21:18
Στην... αγκαλιά του Ντουμπάι η Άγκυρα - Ο Ερντογάν μέσω Κατάρ ονειρεύεται αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο - Ιπτάμενο ατσάλι από την Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Προχωρά η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου drone.

Σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ έρχονται στην Τουρκία. Με τη διεθνή συμφωνία που έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.

Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

Οι αμοιβαίες διευκολύνσεις

Με την ίδια συμφωνία, τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ θα μπορούν να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα τουρκικά αεροδρόμια θα ανοίξουν στα αεροπλάνα του Κατάρ. Θα εκχωρηθεί ξεχωριστός αριθμός πτήσης σε αυτά τα αεροσκάφη και θα διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ξεχωρίζουν από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Με βάση τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προέγκριση του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Αυτά τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό προσωπικό του Κατάρ θα μπορούν να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις για την προετοιμασία του πολέμου εντός των συνόρων της Τουρκίας. Για τον σκοπό αυτό, οι πτήσεις θα συντονίζονται από τον διοικητή της αεροπορικής βάσης όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση.Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν οδηγείται σε σπασμωδικές ενέργειες αλλά και φαντασιώνεται ότι μπορεί να ξαναπαίξει το παιχνίδι της περιφερειακής δύναμης ώστε να βγει από την διπλωματική απομόνωση.

Το φλερτ Ερντογάν και Εμιράτων

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονταν στα μαχαίρια, υποστηρίζοντας αντίπαλα στρατόπεδα σε περιφερειακές κρίσεις της Μέσης Ανατολής, από τη Λιβύη μέχρι το Κατάρ. Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει τον άξονα των αραβικών χωρών που συντάχθηκαν με την Ελλάδα, αλλά και αναζητώντας απεγνωσμένα επενδυτές, υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον ισχυρό άνδρα των Εμιράτων, τα οποία την ίδια ώρα έχουν ισχυρή στρατιωτική συμφωνία με την Αθήνα.
Η Τουρκία και τα ΗΑΕ κατηγορούσαν μέχρι πρότινος η μία πλευρά την άλλη ότι επιχειρεί αποσταθεροποίηση της περιοχής μέσω επεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Υεμένη, ενώ τα ΗΑΕ τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στις αντιπαραθέσεις της με την Τουρκία για τις περιοχές οικονομικού ελέγχου (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο.

Ατσάλι στους ουρανούς: Τα νέα, ελληνικά drones

Η Ελλάδα συνεχίζει στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο να αποκρούει και να προετοιμάζεται απέναντι στις προκλήσεις και τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας.

Σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα είναι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας», για την κατασκευή του ελληνικού drone, με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να συμβαίνει ήδη.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δήλωσή του «Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη και στους αιθέρες.

Οχυρώνεται και διπλωματικά η Αθήνα - Νέα προσέγγιση με το Άμπου Ντάμπι

Στον απόηχο της... υπόκλισης Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επισφραγίστηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2020 και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, καθώς και της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας. Τονίστηκε, επίσης, η κοινή, ισχυρή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι για την εθνική εορτή των ΗΑΕ που φέτος εορτάζουν την πεντηκονταετία από την ίδρυσή τους (“The Year 50”) και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση που ο Διάδοχος του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι αποδέχθηκε και οι λεπτομέρειες της οποίας θα διευκρινιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr