current views are: 8

22 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση13:52

Ουκρανία: Ώρες αγωνίας σε όλο τον πλανήτη – Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα – Ο απόηχος της συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Η συνάντηση Λαμπρόφ – Μπλίνκεν δεν οδήγησε, όπως φαίνεται, σε μεγάλη εξομάλυνση της κατάστασης, με τα «τύμπανα πολέμου» να συνεχίζουν να ηχούν.

Δημοσίευση 13:52’

Η συνάντηση Λαμπρόφ – Μπλίνκεν δεν οδήγησε, όπως φαίνεται, σε μεγάλη εξομάλυνση της κατάστασης, με τα «τύμπανα πολέμου» να συνεχίζουν να ηχούν.

Αγωνιώδεις στιγμές ζει ο πλανήτης μπροστά στο φόβο ενδεχόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη, αποφάσισαν να δώσουν χρόνο στη διπλωματία. Σύμφωνα με την αξιολόγηση πληροφοριών από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 127.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies, δείχνουν εξοπλισμό και στρατεύματα στο Κλίμοβο σε απόσταση μόλις 8 μιλίων από τα σύνορα με την Ουκρανία και στο Κλίντσι, περίπου 18 μίλια από τα σύνορα.

Οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 106.000 στρατιώτες, ενώ αν προστεθούν οι θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών υπερβαίνει τις 127.000.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κάνει επίδειξη ισχύος με ναυτικές ασκήσεις και πτήσεις βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά πάνω από την Αρκτική, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες από τη μεταφορά συστοιχιών πυραύλων S-400 στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες του στρατού ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν στοιχεία πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και στέλνει οπλισμό.

Εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζητά η Μόσχα

Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Κίεβο: Μισθοφόροι και όπλα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία κατηγόρησε  τη Ρωσία ότι αύξησε τις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στους ρωσόφιλους αυτονομιστές σε ένα υπόβαθρο ανησυχιών για μια ρωσική εισβολή.

«Η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να ενισχύει τις ικανότητες μάχης» των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία στέλνοντάς τους άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την έναρξη του έτους, οι ρωσικές αρχές «έχουν παραδώσει μυστικά διά σιδηροδρομικής και οδικής μεταφοράς από το ρωσικό έδαφος (…) περισσότερους από επτά τόνους καυσίμου, αρκετά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, άλλα όπλα και πυρομαχικά», ανέφερε αυτή η διεύθυνση πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «στρατολογεί ενεργά» στη Ρωσία «μισθοφόρους» και τους εκπαιδεύει σε κέντρα εκπαίδευσης για να τους στείλει να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στις τάξεις των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω πρωτόγνωρων εντάσεων με τη Μόσχα, που κατηγορείται από το Κίεβο καθώς και από τις δυτικές χώρες ότι ετοιμάζει μια εισβολή στη γειτονική της χώρα.

«Μισό» casus belli του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στις χώρες της Βαλτικής να μεταφέρουν αμερικανικής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει — και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε. Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έδωσε άδεια στις χώρες της Βαλτικής να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία και των χωρών της Βαλτικής –της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας– καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ την Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.

Στη Μεσόγειο η Ρωσία – Επίδειξη ισχύος του Πολεμικού της Ναυτικού

Επίδειξη δύναμης στη Δύση κάνει η Μόσχα μεσούσης της Ουκρανικής Κρίσης, ανακοινώνοντας ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού, ακόμα και στη Μεσόγειο.

To πρακτορείο TASS επικαλείται ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την οποία το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις «σε όλες τις ζώνες ευθύνης του» την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων περισσότερα από 140 πολεμικά και ανεφοδιαστικά πλοία, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, και 10.000 στρατιωτικοί.

«Σύμφωνα με ένα σχέδιο για την εκπαίδευση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων το 2022, μια σειρά ναυτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε όλες τις ζώνες ευθύνης των στόλων υπό τη γενική καθοδήγηση του αρχηγού του ρωσικού ναυτικού Ναυάρχου Νικολάι Γιεφμένοφ», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

«Ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι να αφήσει το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροδιαστημική Δύναμη να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Ωκεανό και επίσης να αντισταθούν στις στρατιωτικές απειλές για τη Ρωσία στη θάλασσα».

«Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις θάλασσες που βρέχουν τη Ρωσία και επίσης περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού βασικής σημασίας. Θα γίνουν ασκήσεις στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα του Οχότσκ, στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον Ειρηνικό», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Στη συνέχεια, η ομάδα πλοίων του Στόλου του Ειρηνικού θα προχωρήσει στη Μεσόγειο για να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του Στόλου του Βορρά και της Βαλτικής για μια κοινή άσκηση», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Στις 15 Ιανουαρίου, μια ομάδα έξι αμφίβιων πλοίων επίθεσης από τον στόλο της Βαλτικής και του Βόρειου στόλου αναχώρησε από το λιμάνι του Baltiysk για να κατευθυνθεί προς την καθορισμένη περιοχή της άσκησης στη Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα διασχίζει τη Βόρεια Θάλασσα» τονίζεται.

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε «στρατόπεδα» έχουν χωριστεί για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Οι μεν ανατολικοευρωπαίοι και οι χώρες της Βαλτικής που πιέζουν για σκληρή απάντηση στη Μόσχα και από την άλλη πλευρά, οι «μετριοπαθείς», οι οποίοι θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει ψύχραιμη στάση και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Ρωσία.

Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Μόσχα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση», τόνισε στο EURACTIV Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο διπλωμάτης εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή Πούτιν να κλιμακώσει τώρα: «Η Ευρώπη πασχίζει με την πανδημία, προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βιώνουμε πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι σύγκρουση με τη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερη στρέβλωση της ενεργειακής αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η οικονομία της Ρωσίας είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014 και το καθεστώς Πούτιν «σίγουρα έχει συνεκτιμήσει» πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Είναι η τέλεια περίοδος για τον Πούτιν να επαναφέρει στο παιχνίδι της διεθνούς τάξης την Ρωσία […] πέραν της πανδημίας ο Πούτιν εκμεταλλεύεται και την απομάκρυνση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από την Ευρώπη και την στροφή της Ουάσιγκτον προς την Κίνα και τον Ειρηνικό», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Ως προς την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια σε επίπεδο «ανθεκτικότητας» κυρίως για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων καθώς και παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Ουκρανούς.

«Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί επιλογή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν Κίνα και Ρωσία συμπορεύονται στην παρούσα φάση έναντι της Δύσης, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι όντως το αντιδυτικό συναίσθημα κυριαρχεί και στις δυο χώρες, ωστόσο η «σύγκρουση των συμφερόντων τους» στην περιοχή -δη στην Κεντρική Ασία – είναι «θέμα χρόνου».

Τέλος, η Αθήνα φέρεται ότι θα «υπενθυμίσει» στη συνάντηση της Δευτέρας ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τη μόνη τρίτη χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό έδαφος, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Τουρκίας.


σχετικα αρθρα