current views are: 7

24 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση16:13

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’: Παραδέχεται ότι γνώριζε για τους παιδεραστές ιερείς ήδη από τη δεκαετία του ‘80

Ο Βενέδικτος απέδωσε την προηγούμενη, ψευδή δήλωσή του, που ήταν μέρος μιας μακράς κατάθεσης σε ένα «λάθος κατά την επεξεργασία του κειμένου».

Δημοσίευση 16:13’

Ο Βενέδικτος απέδωσε την προηγούμενη, ψευδή δήλωσή του, που ήταν μέρος μιας μακράς κατάθεσης σε ένα «λάθος κατά την επεξεργασία του κειμένου».

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι είχε προχωρήσει σε ψευδή κατάθεση σε δικηγορική εταιρεία που διενεργούσε έρευνα για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς, ενώ παραδέχτηκε ότι ήταν παρών σε σύσκεψη του 1980, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η περίπτωση ενός παιδεραστή ιερέα.

Αποδίδει την ψευδή δήλωση σε… λάθος

Ο Βενέδικτος απέδωσε την προηγούμενη, ψευδή δήλωσή του, που ήταν μέρος μιας μακράς κατάθεσης σε ένα «λάθος κατά την επεξεργασία του κειμένου».

«Θα ήθελε να τονίσει ότι δεν ήταν αποτέλεσμα κακών προθέσεων», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο προσωπικός γραμματέας του Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπος Τζορτζ Γκένσβαϊν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η παραδοχή του Βενέδικτου ήρθε τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, την οπία είχε παραγγείλει η Καθολική Εκκλησία, για τις δεκαετίες κακοποίησης στην αρχιεπισκοπή του Μονάχου, όπου ο πρώην ποντίφικας υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος από το 1977 μέχρι το 1982. Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο Βενέδικτος είναι υπεύθυνος για κακοδιαχείριση τεσσάρων υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη που αφορούσε τον ιερέα Πέτερ Χούλερμαν, που κατηγορήθηκε για κακοποίηση σε άλλη επισκοπή, πριν μετατεθεί στο Μόναχο προκειμένου να κάνει ψυχοθεραπεία.

Ο Χούλερμαν συνέχισε να κακοποιεί όταν ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του μέχρι που καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή το 1986. Παρέμεινε ιερέας μέχρι και το 2010, σε θέσεις που του επέτρεπαν να έρχεται σε επαφή με ανηλίκους.

Δικηγόροι της Westphal Spilker Wastl, που συνέταξαν την έκθεση 1.900 σελίδων, ανέφεραν ότι τα αρχικά σχόλια του Βενέδικτου, ότι δεν ήταν παρών σε σύσκεψη για την υπόθεση του Χούλερμαν το 1980, δεν θα μπορούσαν να ευσταθούν.

Παραδοχή με αστερίσκους

Τη Δευτέρα, ο Βενέδικτος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επιστροφή του Χούλερμαν στα ιερατικά του καθήκοντα.

«Αντ’ αυτού, εγκρίθηκε το αίτημά του για διαμονή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του στο Μόναχο», ανέφερε η ανακοίνωση του Βενέδικτου.

Η έκθεση του Μονάχου αναφέρει περίπου 500 περιστατικά κακοποίησης σε μια περίοδο που ξεπερνά τα 70 χρόνια. Ωστόσο, στο μικρό διάστημα κατά το οποίο ο Βενέδικτος ήταν αρχιεπίσκοπος έχει στραφεί το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, καθώς αποδεικνύει ότι ο Πάπας ήταν ενήμερος για το σκάνδαλο πολύ καιρό πριν γίνει δημοσίως γνωστό.

Η δράση του κατά της παιδεραστίας

Ο Βενέδικτος, μετά τη θητεία του αρχιεπισκόπου, μετατράπηκε σε κορυφαία φιγούρα του Βατικανού, ενώ ήταν υπεύθυνος για το ισχυρό τμήμα που διαχειριζόταν τα περιστατικά κακοποίησης και τις τιμωρίες των κληρικών. Ως πάπας έκανε κάποια βήματα για την επίλυση του προβλήματος, απομακρύνοντας εκατοντάδες παιδεραστές-ιερείς, όμως οι επικριτές του αξιολογούν τα βήματα αυτά ως υπερβολικά περιορισμένα και θεωρούν ότι δεν αντιμετώπισαν τη συστημική φύση του προβλήματος. Για παράδειγμα, δεν έλαβε μέτρα για την τιμωρία των ιερέων που συμμετείχαν στη συγκάλυψη του σκανδάλου ή που προστάτευαν τους κακοποιητές.

Το σκάνδαλο

Όταν η υπόθεση Χούλερμαν έγινε γνωστή το 2010, η αρχιεπισκοπή του Μονάχου κατηγόρησε τον τότε γενικό εφημέριο, Γκέρχαρντ Γκρούμπερ για την απόφαση της επαναφοράς του ιερέα στα ενεργά του καθήκοντα. Όμως ο Γκρούμπερ δήλωσε στην ομάδα που ηγείτο της τελευταίας έρευνας ότι είχε δεχτεί «πιέσεις» για να αποδεχτεί το σύνολο των ευθυνών. Όπως είπε «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο Βενέδικτος είχε γνώση της υπόθεσης.

Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε από το ρόλο του πάπα το 2013. Ήταν ο πρώτος ποντίφικας που προχώρησε σε αυτή την κίνηση εδώ και 600 χρόνια. Πλέον ζει σε ένα μοναστήρι στο Βατικανό.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα δήλωσε ότι συνεχίζει να μελετά την έκθεση, μια προσπάθεια που θα πάρει χρόνο «δεδομένης της ηλικίας του», αλλά και του όγκου του εγγράφου.

«Αυτή τη στιγμή μελετά τα περιεχόμενα της έκθεσης που τον γεμίζουν ντροπή και πόνο για τα βάσανα που βίωσαν τα θύματα», αναφέρει η ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα