current views are: 10

28 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση14:54

Ουζμπεκιστάν: Η κόρη του πρώην προέδρου, Γκουλνάρα Καρίμοβα, τέθηκε υπό κράτηση

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, του Ισλάμ Καρίμοφ, οδηγήθηκε στην φυλακή, καθώς κατηγορείται για απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων, έγινε σήμερα γνωστό

Δημοσίευση 14:54’

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, του Ισλάμ Καρίμοφ, οδηγήθηκε στην φυλακή, καθώς κατηγορείται για απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων, έγινε σήμερα γνωστό

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν, του Ισλάμ Καρίμοφ, οδηγήθηκε στην φυλακή, καθώς κατηγορείται για απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων, έγινε σήμερα γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας της κεντρικής Ασίας.

Η τύχη της Γκουλνάρας Καρίμοβα, της μεγαλύτερης κόρης του προέδρου ο οποίος απεβίωσε πριν από έναν χρόνο έπειτα από 25 και πλέον χρόνια στην εξουσία, βρισκόταν στο επίκεντρο της έντονης φημολογίας των τελευταίων ετών σε σημείο τέτοιο που ο γιος της, μετανάστης στο Λονδίνο, ρωτήθηκε δημοσίως τον περασμένο Δεκέμβριο για το αν εκείνη έχει πεθάνει.

Η γενική εισαγγελία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι η Καρίμοβα αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απόκρυψη ξένου συναλλάγματος.

«Τέθηκε υπό κράτηση» διευκρινίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η 45χρονη φέρεται να είναι μέλος συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος που ελέγχει περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών ακίνητα στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι, ένα κάστρο κοντά στο Παρίσι ή και ακόμα και μια βίλα στο Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή.

Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, που κάποτε την παρουσίαζαν ως την πιθανή διάδοχο του πατέρα της, έπεσε σε δυσμένεια αφού συνέκρινε τον πατέρα της με τον Στάλιν και επιτέθηκε δημοσίως στη μητέρα της και τη μικρότερη αδελφή της.

Πρώην πρέσβειρα της χώρας της στον ΟΗΕ, γνωστή επίσης για τη διοργάνωση επιδείξεων μόδας, για τη σειρά κοσμημάτων που παρουσίασε, αλλά και την ενασχόλησή της με τη μουσική ποπ, ως ερμηνεύτρια, είδε το όνομά της να φιγουράρει σε υποθέσεις διαφθοράς σε πολλές χώρες, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι φήμες την ήθελαν να βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό μετά την κριτική που άσκησε κατά της μητέρας της και της αδελφής της στο Twitter κι αφού δεν παρέστη στην κηδεία του πατέρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σαμαρκάνδη.

Είναι η πρώτη φορά που οι εισαγγελικές αρχές του Ουζμπεκιστάν αναφέρονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με αυτές, η Καρίμοβα καταδικάστηκε το 2015 να τελεί υπό δικαστική εποπτεία για ένα διάστημα 5 ετών.

Πάντως, ένας Ελβετός δικηγόρος που εκπροσωπεί την Γκουλνάρα Καρίμοβα δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει ακούσει νέα της εδώ και μήνες και ότι δεν μπορεί να της εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.

«Δεδομένου ότι είναι ανέφικτο να επικοινωνήσω και να συνομιλήσω με την πελάτισσά μου, αδυνατώ να παραστώ και να υπερασπιστώ την κυρία Γκουλνάρα Καρίμοβα προκειμένου να της εγγυηθώ μια δίκαιη δίκη» δήλωσε ο Γκρεγκουάρ Μανζεά σε μια δήλωσε που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για τον Ρώσο δημοσιογράφο Αρκάντι Ντουμπνόφ, ειδικό στα θέμα Κεντρικής Ασίας, αυτή η μερική άρση του μυστηρίου που περιέβαλε την υπόθεση της Γκουλνάρας Καρίμοβα μπορεί ενδεχομένως να εξηγηθεί από την «ανάγκη των νέων αρχών του Ουζμπεκιστάν να επιδείξουν αποτελέσματα στην έρευνα πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Ισλάμ Καρίμοφ».

Αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν επίσης ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να περιέλθουν στην κατοχή της τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την Καρίμοβα, συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν απέστειλαν αιτήματα για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Καρίμοβας μεταξύ άλλων στην Ελβετία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο Ισλάμ Καρίμοφ απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία.


σχετικα αρθρα