current views are: 10

21 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση17:34

Διάγγελμα Πούτιν: «Πάτησε το κουμπί» για εισβολή στην Ουκρανία- Αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – Παγκόσμια ανησυχία και αντιδράσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επισήμως Μακρόν και Σολτς για τις αποφάσεις του – Προηγήθηκε συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 17:34’

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε επισήμως Μακρόν και Σολτς για τις αποφάσεις του – Προηγήθηκε συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κίνηση που έρχεται πιθανώς ως προοίμιο εισβολής. Στην έναρξη του διαγγέλματος, ο Πούτιν χαρακτήρισε την Ουκρανία «αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας». «Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη» είπε και συνέχισε αναφέροντας ότι «η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών στο Ντονμπάς.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο» τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

«Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαιντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μέινταν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Στη συνέχεια, ο Πούτιν τόνισε ότι «ριζοσπάστες και εθνικιστές παίρνουν τα εύσημα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν», ωστόσο «παρά την αδικία και την απάτη, ο ρωσικός λαός αναγνώρισε τα κράτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και βοήθησε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πούτιν εστίασε στην προσπάθεια της Ουκρανίας «να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», κάνοντας λόγο για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας».

«Η Ρωσία εξόφλησε πλήρως τα χρέη της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες για την επιστροφή της περιουσίας της» ξεκαθάρισε, κατηγορώντας το Κίεβο ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Ρωσία για παζάρια με τη Δύση», ενώ «από την αρχή άρχισε να χτίζει την κρατική της υπόσταση πάνω σε αντιφάσεις».

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ μια πραγματική κρατική υπόσταση, αντέγραφε απλά μοντέλα άλλων», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η διαφθορά στην Ουκρανία κατέστρεψε την ουκρανική κρατική της υπόσταση, οι εθνικιστές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό το 2014 με την υποστήριξη της Δύσης», αλλά και πως «η Ουκρανία είναι διχασμένη, περνάει οξεία οικονομική κρίση».

«Οι ριζοσπάστες που κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία οργάνωσαν την τρομοκρατία, άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα στην Οδησσό, θα κάνουμε τα πάντα για να τιμωρήσουμε αυτούς τους εγκληματίες» πρόσθεσε.

Ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Τελετή υπογραφής

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο ρώσος πρόεδρος -σε τελετή στο Κρεμλίνο- υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα.

Επίσης, συνήψε με τους ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας. «Συγχαρητήρια» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Πούτιν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αικατερίνης του Κρεμλίνου, όπου είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο Δημοκρατιών.

Αναβάλει συνέντευξη ο Μητσοτάκης – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Αύριο στις 09:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία η συνέντευξη που ήταν προγραμματισμένο να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τρίτη στον σταθμό ΣΠΟΡ FM αναβάλλεται.

Τζόνσον: Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι τα πράγματα «οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση» στην Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφερόμενος στο πακέτο κυρώσεων που έχει ετοιμαστεί και στην αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να στηρίξει τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν έκτακτες συνομιλίες με συμμάχους και εταίρους.

Τέλος, στο ερώτημα αν πιστεύει πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, απάντησε πως δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του, αλλά ότι ελπίζει να κάνει πίσω.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όσα προηγήθηκαν

Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Η τελευταίες προσπάθειες της διπλωματίας

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Οι πρόεδροι Μακρόν και Πούτιν διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στο Ντονμπάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε μάχη στα σύνορα

Ραγδαία είναι η κλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα καθώς σύμφωνα με το RT πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη και δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το RT οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες είναι μια ομάδα «σαμποτάζ και αναγνώρισης» που επιχείρησε να εισέλθει στη Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός και οι συνοριοφύλακες εμπόδισαν μια ομάδα να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Μια μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας μαζί με μια μονάδα συνοριοφυλακής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας απέτρεψε μια ομάδα δολιοφθοράς να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα από το έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος για να απομακρύνουν τους παραβάτες. Και τα δύο οχήματα καταστράφηκαν.

Πέντε στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν, ενώ δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες, καταλήγει το δημοσίευμα.

«Fake news» απαντά το Κίεβο

Η Ουκρανία από τη μεριά της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάνει λόγο για ψευδείς ειδήσεις από τη μεριά της Ρωσίας. Ο Ουκρανικός στρατός αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή κοντά στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχονται τη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Μακρόν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου. «Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος», ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Όμως η σύνοδος κορυφής «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία» στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «αν δεν έχει γίνει εισβολή», επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου. Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (…) εάν δεν γίνει εισβολή». «Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», προειδοποίησε ωστόσο η κυρία Ψάκι, καθώς «επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα». Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η ίδια. Οι φωτογραφίες της Κυριακής δείχνουν «δυνάμεις κρούσης» – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα, υλικό και προσωπικό υποστήριξης – να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις. Οι δυτικοί φοβούνται πως η κλιμάκωση των μαχών εδώ και ημέρες στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει κάπου 150.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορα, για να προχωρήσει σε εισβολή.

Κατάπαυση του πυρός;

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει την ανάφλεξη της βίας στις «ουκρανικές προκλήσεις». Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα. Μετά την εντολή απομάκρυνσης, κάπου 53.000 πολίτες – από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάργηση όλων των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι τα πράγματα «οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση» στην Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφερόμενος στο πακέτο κυρώσεων που έχει ετοιμαστεί και στην αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να στηρίξει τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν έκτακτες συνομιλίες με συμμάχους και εταίρους.

«Είναι σίγουρα πολύ άσχημα νέα», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στο ερώτημα αν πιστεύει πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, απάντησε πως δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του, αλλά ότι ελπίζει να κάνει πίσω.


σχετικα αρθρα