current views are: 14

28 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση17:33

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόλαση φωτιάς στα προάστια του Κιέβου – Σφοδρές μάχες σε όλη την επικράτεια

Οι εκρήξεις σημειώνονται κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης – Στο «έλεος» των βομβαρδισμών και το Χάρκοβο.

Δημοσίευση 17:33’

Οι εκρήξεις σημειώνονται κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης – Στο «έλεος» των βομβαρδισμών και το Χάρκοβο.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου. Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου. Οι κάτοικοι ζουν υπό ένα συνεχιζόμενο καθεστώς τρόμου αγωνιώντας για το κάθε λεπτό ενώ τρέχουν σε καταφύγια για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς.

Η μεγέθυνση της απειλής αποτυπώνεται σε νέα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν την ένταση των εκρήξεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, προχώρησε η Μόσχα λίγο μετά το πέρας των συνομιλιών στη Λευκορωσία για την οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κρατούσε εξ αρχής μικρό καλάθι.

Στο μεταξύ, ώρα που διεξάγονταν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία, η ρωσική πλευρά προέβαινε σε απειλές είτε λεκτικές, διαμηνύοντας ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα το πρόγραμμα πυρηνικών είτε στην πράξη προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες επιθέσεις.

Σφυροκοπείται το Χάρκοβο – Δεκάδες άμαχοι νεκροί από το «carpet bombing»

Από χθες οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Χάρκοβο με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους, πραγματοποιώντας στοχευμένες επιθέσεις, με τους Ουκρανούς να διατηρούν τον έλεγχο της πόλης τελικά.

Σήμερα μάλιστα, η Ρωσία χρησιμοποίησε τακτικές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το λεγόμενο «carpet bombing» μην αφήνοντας αμφιβολία πως θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα με μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Είναι αδύνατο να πιστέψεις αν δεν το δεις… Ραγίζει η καρδιά. Το Αγαπημένο μας Χάρκοβο.. Ω Θεέ μου…», γράφει στην ανάρτηση στο Facebook ο επιχειρηματίας Andrey Zdesenko.

Στο βίντεο που ακολουθεί, κάτοικοι του χωριού Senkovka Chernihiv κοντά στο Χάρκοβο και στο τριεθνές Ουκρανίας – Ρωσίας – Λευκορωσίας περιεργάζονται κατεστραμμένα ρωσικά τανκς.

Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται έκρηξη σε αποθήκη πετρελαίου στην Οχτύρκα δυτικά του Χάρκοβο. Την έκρηξη επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Consequences of the attack by invaders in #Kharkiv

P.S; The missile wasn’t grad. It is BM-30 Smerch multiple rocket launcher that is tool of war crime. https://t.co/agEb3MMWvy pic.twitter.com/OtpAMVm2gu


Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας σε δύο ημέρες προαναγγέλλουν ρωσικά ΜΜΕ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ωστόσο συμφωνήθηκε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, με το ρωσικό δίκτυο Russian Today να επικαλείται πηγή που υποστηρίζει πως η συνάντηση θα διεξαχθεί σε δύο μέρες.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Σε αυτή την πρώτη φάση, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις, οι εκπρόσωποι αναχωρούν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις» εξήγησε ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, κάνοντας ωστόσο λόγο για δύσκολες συνομιλίες και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική πλευρά προκατειλημμένη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, «εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι (εμείς) συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Υπάρχει μια τέτοια συμφωνία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «πριν από τις επόμενες συνομιλίες, κάθε αντιπροσωπεία θα συζητήσει τις διαπραγματευτικές θέσεις με την ηγεσία της χώρας της».

Έκκληση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ απηύθυνε σήμερα έκκληση στους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία να σταματήσουν, υπογραμμίζοντας ότι θα λάβουν πλήρη αμνηστία και χρηματική αποζημίωση εάν οικειοθελώς καταθέσουν τα όπλα τους.

«Όσοι από εσάς δεν θέλετε να γίνετε δολοφόνοι και να πεθάνετε, μπορείτε να σώσετε τους εαυτούς σας», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιλογές που έχει από εδώ και πέρα ο Πούτιν

«Ο Πούτιν έχει στριμωχτεί» εκτιμά ο αναλυτής Πάβελ Φελγκενχάουερ, με έδρα τη Μόσχα. «Δεν του απομένουν πολλές επιλογές, μόλις η Δύση παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας βασικά εκραγεί. Αυτό θα καταστήσει την στρατηγική ανεφάρμοστη. Μια επιλογή γι’ αυτόν είναι να κλείσει την στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι αυτό θα κάνει τους Ευρωπαίους να υποχωρήσουν. Μια άλλη επιλογή είναι να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό όπλο κάπου πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, μεταξύ Βρετανίας και Δανίας, και να δει τι θα συμβεί».

Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεγε πράγματι μια πυρηνική επιλογή, θα προσπαθούσε κανείς από το στενό του περιβάλλον να τον αποτρέψει; Ή να τον σταματήσει;

«Οι πολιτικές ελίτ της Ρωσίας δεν είναι ποτέ με τον λαό», λέει ο Ντμίτρι Μουράτοφ. «Πάντα παίρνουν το μέρος του ηγέτη».

Και στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης είναι παντοδύναμος. «Κανείς δεν είναι έτοιμος να εναντιωθεί στον Πούτιν», λέει ο Πάβελ Φελγκενχάουερ. «Είμαστε σε επικίνδυνο σημείο». Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν ο ηγέτης του Κρεμλίνου πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι αμφίβολο. Εάν θεωρηθεί ότι αποτυγχάνει και έχει σοβαρές απώλειες, υπάρχουν φόβοι πως θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο σε πιο απελπισμένες κινήσεις.

Ειδικά εφόσον δεν ισχύει πλέον το «ποτέ δεν θα το έκανε».


σχετικα αρθρα