ΔΙΕΘΝΗ

Διχάζουν οι ταυρομαχίες στην Ισπανία

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2017, 02:01 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2017, 15:02
Διχάζουν οι ταυρομαχίες στην Ισπανία
Facebook Twitter Whatsapp

Η μικρή πόλη Ίνκα στη βορειοδυτική Μαγιόρκα έδωσε πρόσφατα το παράδειγμα: Οι ταυρομαχίες και το έθιμο του κυνηγιού του ταύρου μπορούν να γίνονται και χωρίς αιματοχυσία. 

Η μικρή πόλη Ίνκα στη βορειοδυτική Μαγιόρκα έδωσε πρόσφατα το παράδειγμα: Οι ταυρομαχίες και το έθιμο του κυνηγιού του ταύρου μπορούν να γίνονται και χωρίς αιματοχυσία.

Σε παραδοσιακές λαϊκές γιορτές που διοργάνωσε τον Ιούλιο οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με πλαστικούς φουσκωτούς ταύρους προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού κυρίως σε μικρά παιδιά. Προμηνύεται άραγε το τέλος του αμφιλεγόμενου ισπανικού εθίμου στις Βαλεαρίδες Νήσους; Αυτό επιδιώκει τουλάχιστον η αριστερή πλειοψηφία του περιφερειακού κοινοβουλίου, η οποία ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους ταυρομάχους να τραυματίζουν και σκοτώνουν τους ταύρους μέσα στην αρένα.

Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας αντίστοιχα σχέδια συναντούν ισχυρή αντίσταση εκ μέρους των πιστών οπαδών των ταυρομαχιών. Το Ίδρυμα Toro de Lidia για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των νέων περιοριστικών διατάξεων. Το επιχείρημα του ιδρύματος είναι ότι με αυτές τις διατάξεις «αφαιρείται από την τέχνη της ταυρομαχίας η ουσία της, δηλαδή ο θάνατος», γράφει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Νούνιεθ, πρόεδρο του ιδρύματος, «πραγματική βαρβαρότητα» είναι ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος κατά τη γνώμη του παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες.

Τη νομική διάσταση του ζητήματος εξετάζει και η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, χωρίς να αποκλείει μάλιστα και μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιορίζουν τις ταυρομαχίες. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του ισπανού πρωθυπουργού υπήρξε άλλωστε διαχρονικός υποστηρικτής του ισπανικού εθίμου, ενώ η αντιπροσωπεία της στο κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων καταψήφισε τον επίμαχο νόμο.

Το 2013 είχε ψηφιστεί στη Μαδρίτη νόμος που ανακήρυσσε το λεγόμενο «κυνήγι του ταύρου» (Corrida) στους δρόμους των ισπανικών πόλεων μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας. Πέρσι το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το ισπανικό κράτος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την προστασία και προώθηση της ταυρομαχίας.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr