current views are: 10

11 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση12:23

Προειδοποίηση Ντ. Τραμπ σε Κιμ: «Τα οπλικά μας συστήματα είναι οπλισμένα!»

«Οδηγούμαστε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», απαντά η Β. Κορέα

Δημοσίευση 12:23’

«Οδηγούμαστε στο χείλος του πυρηνικού πολέμου», απαντά η Β. Κορέα

Σε σκληρή – έως πολεμική- γραμμή κατά της Βόρειας Κορέας επιμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανήλθε με νέα ανάρτηση μέσω Twitter προειδοποιώντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, την ώρα που η αντιπαράθεση για το πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας κορυφώνεται επικίνδυνα.

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται έπειτα και από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη περισσότερη ανησυχία, καθώς η ρητορική του έναντι της ασιατικής απομονωμένης χώρας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Ο Τραμπ όχι μόνο δεν πήρε πίσω τη φράση «φωτιά και οργή» που προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα [σ.σ. στελέχη του Λευκού Οίκου μάλιστα πήραν σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο, λέγοντας πως η δήλωση δεν ήταν προσυνεννοημένη] αλλά η θέση που διατύπωσε ήταν ακόμη πιο σκληρή. «Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ δεν άφησε αναπάντητη η Βόρεια Κορέα. «Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως ‘οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK’» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA, επίσημο πρακτορείο της χώρας.

Σκληρή γραμμή και διαφωνίες 

Αρκετοί παρατηρητές στις ΗΠΑ εκτιμούν πως ο αμερικανός πρόεδρος προχωρά σε σκληρές τοποθετήσεις χωρίς να συμβουλευτεί τους καθ ύλην αρμόδιους για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Υπερδύναμης, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και το επιτελείο του, οι οποίοι και έχουν διατυπώσει λιγότερο επιθετικές θέσεις. 

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times βρίσκεται στην Ασία για να αναζητήσει μια πολιτική «ειρηνικής πίεσης» κατά της Πιονγιάνγκ. Παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον ως απάντηση στις βορειοκορεατικές προκλήσεις, οι ΗΠΑ φαίνεται να θέλουν να αναγκάσουν τον Κιμ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τους FT αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών   πληροφοριών συχνά απεικονίζουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως λογικό παίκτη, υπολογίζοντας ότι, παρ’ όλο που το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει υποστηρίξει την ηγεσία του, ταυτόχρονα γνωρίζει ότι αν εκτοξεύσει βόμβα αυτή θα ήταν μια στιγμή που θα έδινε τέλος στο καθεστώς του, διότι οι ΗΠΑ θα κινούνταν αστραπιαία για να εξολοθρεύσουν τους στόχους τους.

Οι προκλήσεις της Β. Κορέας και οι περιορισμένες επιλογές του Ντ. Τραμπ

Η ένταση τις τελευταίες ημέρες στην Κορεατική έχει οξυνθεί σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, έπειτα από τις απειλές της Πιονγιάνγκ για επίθεση στην αμερικανική νήσο Γκουάμ. Ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ ανέφερε πως η Στρατηγική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) «εξετάζει σοβαρά το σχέδιο για ένα πλήγμα στο Γκουάμ μέσω ταυτόχρονης εκτόξευσης τεσσάρων μεσαίου βεληνεκούς στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων Hwasong-12». Σύμφωνα με τον Γκιόμ, οι Hwasong-12 θα «πετάξουν 3.356,7 χλμ. για 1,065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στο νερό σε απόσταση 30 με 40 χλμ. από το Γκουάμ».

Παρότι τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει κάνει αλματώδεις προόδους στην πυρηνική της τεχνολογία – πρόσφατα η Washington Post, επικαλούμενη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού- μετέδωσε πως απέκτησε πλέον τη δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικής κεφαλής σε βαλλιστικό πύραυλο- το οπλικό πρόγραμμα της χώρας έχει ακόμα αρκετές ελλείψεις. Αυτό υποστήριξε στα τέλη Ιουλίου ο Σκοτ Μπρέι, επικεφαλής εθνικών πληροφοριών για την ανατολική Ασία η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες από 16 άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αντίστοιχα και για τις ΗΠΑ, οι στρατιωτικές επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες. Μία πλήρους έκτασης χερσαία εισβολή θα απαιτούσε τεράστιους υλικούς και χρηματικούς πόρους, θα ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή καθώς η Β. Κορέα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο και θα αύξανε επικίνδυνα τις εντάσεις στην περιοχή. Είναι γνωστό εξάλλου πως οι σύμμαχοι της υπερδύναμης στην περιοχή Ιαπωνία, και Νότια Κορέα απεχθάνονται τη βία, ενώ ειδικά για τη Νότια Κορέα μια τέτοια επιλογή ενδεχομένως να προκαλούσε χαοτικά προβλήματα και πολλές απώλειες. Ενδεικτικό είναι πως η πρωτεύουσα Σεούλ απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η Κίνα πρωτίστως – στενή σύμμαχος της Πιονγιάνγκ– αλλά και η Ρωσία που διατηρεί οικονομικές σχέσεις με τη Β. Κορέα θα αντιδρούσαν έντονα.

Από την άλλη η επιλογή περιορισμένων αεροπορικών πληγμάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Και αυτό γιατί ο Κιμ κρύβει μεγάλο μέρος των πυρηνικών του υλικών σε κρησφύγετα βαθιά μέσα στο βουνό, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξουδετερωθούν με ένα χτύπημα. 


σχετικα αρθρα