current views are: 13

18 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:12

Σύννεφο τρόμου πάνω από τη Βαρκελώνη μετά την τρομοκρατική επίθεση: Οι αρχές βλέπουν «πυρήνα» 12 τζιχαντιστών

H αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις δράστες «τρομοκρατικής επίθεσης»

Δημοσίευση 04:12’

H αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις δράστες «τρομοκρατικής επίθεσης»

Σύννεφο τρόμου σκέπασε τον ουρανό της Βαρκελώνης μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Λα Ράμπλα, με 14 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες, με τον ISIS να αναλαμβάνει την ευθύνη. Λίγες ώρες αργότερα, στην κωμόπολη Καμπρίλς πέντε άνδρες, ζωσμένοι με (ψεύτικα!) εκρηκτικά, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του οδηγού του «φονικού» βαν – μάλλον πρόκεται για τον Μουσά Ουακαμπίρ -, ενώ συνελήφθη και τρίτος ύποπτος για την επίθεση. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ενώ από 18 διαφορετικές ειδικότητες ήταν τα θύματα και οι τραυματίες της επίθεσης. Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι ένας πυρήνας 12 ατόμων που συμμετείχε στις επιθέσεις προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου.

Σταμάτησαν νέο μακελειό

Λίγες ώρες μετά το μακελειό στη Λα Ράμπλα, τέσσερις άνδρες έπεσαν νεκροί και ακόμη ένας τραυματίστηκε θανάσιμα και υπέκυψε αργότερα σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας στο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι πέντε άνδρες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά και σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

Οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης ήταν ψεύτικες, δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία έγραψε ότι σκότωσε τέσσερις δράστες «τρομοκρατικής επίθεσης». Επίσης, νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι ότι μια ομάδα πυροτεχνουργών θα προχωρήσει σε αρκετές ελεγχόμενες εκρήξεις. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν έξι πολίτες και ένας αστυνομικός. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Οι ύποπτοι  τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Πυρήνας 12 ατόμων – Αναζητούν τον Μουσά Κουαμπίρ

Οι ισπανικές αρχές οι οποίες ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ, όπου ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Λίγη ώρα αργότερα οι αρχές κατέληξαν ότι πρόκειται για 12μελή πυρήνα τρομοκρατών. Πέντε εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, τρεις βρίσκονται ζωντανοί στα χέρια των αρχών και τέσσερις διαφεύγουν.

Μεταξύ των τεσσάρων βρίσκεται και ο οδηγός του βαν το οποίο έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, σύμφωνα με τις αρχές, ονομάζεται Μουσά Ουκαμπίρ.

Ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του λευκού βαν που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη!

Ο νεαρός, ισπανικής υπηκοότητας με καταγωγή από το Μαρόκο, καταζειτείται ενώ ο αδερφός του έχει συλληφθεί.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε μετά την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100.

Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε έκρηξη στο Αλκανάρ, 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, σε σπίτι οι κάτοικοι του οποίου προετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια.

Κανείς από τους δύο συλληφθέντες δεν οδηγούσε το βαν – Νέα σύλληψη

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα, έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν, αλλά κανένας δεν ήταν ο οδηγός του φονικού βαν.

Ο οδηγός που παρέσυρε τους πεζούς στη Ράμπλα εγκατέλειψε το όχημα, διέφυγε πεζή και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ένα ακόμη άτομο συνελήφθη, σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο. Η σύλληψη έγινε στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας.

Μυστήριο σε μπλόκο της αστυνομίας – Μαχαιρωμένος άνδρας μέσα σε αυτοκίνητο – Ψάχνουν τον οδηγό

Συκεγχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από περιστατικό που έλαβε χώρα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πρώτης επίθεσης. Οδηγός επιτέθηκε με Ford Focus σε μπλόκο της αστυνομίας και οι αστυνομικοί “απάντησαν” με πυροβολισμούς. Αργότερα, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο και μέσα υπήρχε το πτώμα ενός άνδρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Γιοακίμ Φορν το πρωί της Παρασκευής μετά και την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής, ο άνδρας αυτός έφερε θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, γεννάται το ερώτημα ποιος βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Πλέον η αστυνομία αναζητά και τον οδηγό αυτού του οχήματος, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να ήταν ο οδηγός του λευκού βαν που αιματοκύλισε τη Βαρκελώνη.

Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Την ευθύνη για το αιματηρό χτύπημα ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με τηλεγράφημα στο επίσημο πρακτορείο τους, το AMAQ.

Η αιματηρή πορεία του βαν

Το περιστατικό έλαβε χώρα στον διάσημο, τουριστικό δρόμο, Λα Ράμπλα, ο οποίος είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Κατά την ισπανική εφημερίδα El Pais, το βαν διένυσε 530 μέτρα παρασύροντας πεζούς, προτού σταματήσει την πορεία του.

Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο TV3, στο φορτηγάκι εντοπίστηκε ισπανική ταυτότητα με αραβικό όνομα. Μάλιστα η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός άνδρα ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία πιστεύεται πως είναι ο ενοικιαστής του μοιραίου βαν. Η αστυνομία δημοσίευσε την περιγραφή του οδηγού του βαν, ο οποίος είναι περίπου 1,70 σε ύψος και φοράει άσπρη μπλούζα με μπλε ρίγες, ενώ οι αρχές φαίνεται πως τον συνέλαβαν. 

Oι έρευνες της αστυνομίας εκτείνονται σε όλη την Καταλονία. Μάλιστα οι αρχές  συνδέουν την πολύνεκρη επίθεση στη Βαρκελώνη με έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σπίτι, από την οποία ένα άτομο έχασε τη ζωή του και επτά ακόμη τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 13 νεκροί 

Ο απολογισμός του αιματηρού χτυπήματος είναι τραγικός. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και 100  ακόμη τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες, όπως μετέδωσε το Newpost είναι και μια οικογένεια Ελλήνων. Η μητέρα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο παιδιά της. Ο πατέρας δεν φέρει τραύματα.

Σύμφωνα με τον Ισπανό, κάτοικο της Βαρκελώνης Άλντο Σάρι, ο οποίος ζει και εργάζεται σε ελληνικό εστιατόριο της πόλης, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση.

 


σχετικα αρθρα