current views are: 16

29 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση08:36

Αυστηρό μήνυμα Ντ. Τραμπ προς τη Β. Κορέα: «Όλες οι επιλογές στο τραπέζι»

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου 

Δημοσίευση 08:36’

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου 

Ο Κιμ τελικά… το πάτησε και οι ισχυροί… τρέχουν. Η Βόρεια Κορέα ​εκτόξευσε σήμερα έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ακόμη κίνηση που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα το απόγευμα εκτάκτως, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών δια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυστηρή: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε λίγο.

Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.

«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι»

«Ο κόσμος έλαβε το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρα: Το καθεστώς έδειξε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, όλα τα μέλη του ΟΗΕ. (…) Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές πράξεις το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση της Β. Κορέας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

 

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ανέφερε πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πως «καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να βλέπει πυραύλους να περνούν από πάνω της, όπως η Ιαπωνία των 130 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι απαράδεκτο».

Η Βόρεια Κορέα «παραβίασε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουμε λάβει και επομένως θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό», πρόσθεσε. Τονίζοντας ότι «φτάνει πια», η Χέιλι εκδήλωσε την ελπίδα ότι η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ κατά τη συνεδρίασή του εντός της ημέρας για να συζητηθεί τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να τερματιστούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Β. Κορέα: Καταστροφικές συνέπειες…

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Τάε Σονγκ δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

«Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την εχθρική τους πρόθεση απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ξεκινώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (…) η χώρα μου έχει κάθε λόγο να απαντά με σκληρά αντίμετρα, ασκώντας το δικαίωμά της στην άμυνα», επεσήμανε το Χαν στη διάρκεια της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό», κατέληξε.

Η Ρωσία «καρφώνει» τον ΟΗΕ

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι δεν ήταν «παραπλανητική» η απειλή της ότι θα ρίξει τέσσερις πυραύλους κοντά στο νησί Γκουάμ, δήλωσε σήμερα ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής ‘Ανω Βουλής.

«Δυστυχώς η Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι οι απειλές της εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουάμ δεν είναι παραπλανητικές», τόνισε ο Κόσατσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η απόφαση που υιοθέτησε στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν έχει πετύχει τον στόχο της.

«Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει “το αδιέξοδο” γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Λαβρόφ : Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε σήμερα, από το Αμπού Ντάμπι, την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αφορμή τη νέα εκτόξευση πυραύλου.

«Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί εκτοξεύσεις πυραύλων,είμαστε υπερ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, με αφορμή την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κορεατική Χερσόνησο, ότι ένας πόλεμος στην περιοχή αυτή θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες».

Κίνα: Οι κυρώσεις κατά της Β. Κορέας δεν λύνουν το πρόβλημα

Η Κίνα εκτίμησε σήμερα ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής» και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τη σημερινή εκτόξευση ακόμη ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Η Χούα Τσουνγίνγκ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» εναντίον της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα».

Βρυξέλλες: Προειδοποιούν με μέτρα…

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ιαπωνία: Θα μπορούσε να φθάσει στο Γκουάμ

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα δήλωσε σήμερα ότι το είδος του βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να φτάσει ως το νησί Γκουάμ, ένα αμερικανικό έδαφος στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Το βεληνεκές του πυραύλου ήταν περίπου 5.000 χιλιόμετρα. Προφανώς ένας τέτοιου είδους πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στο Γκουάμ», τόνισε ο Ονοντέρα.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι όλα τα κομμάτια του πυραύλου έπεσαν 1.180 χιλιόμετρα μακριά από το νησί Χοκάιντο τη βόρειας Ιαπωνίας. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια.

Πανικός στην Ιαπωνία

Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε πανικό στην Ιαπωνία. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις ή να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ανθεκτικό κτίριο ή υπόγειο!


σχετικα αρθρα