ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ: Δοκίμασαν βαλλιστικό πύραυλο στη Χαβάη

Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2017, 15:22 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2017, 15:35
Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ: Δοκίμασαν βαλλιστικό πύραυλο στη Χαβάη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εξελίξεις τρέχουν στο πεδίο της σύγκρουσης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, καθώς σήμερα Τετάρτη, μια ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε το Πρακτορείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές αρχές της χώρας δοκίμασαν βαλιστικό πύραυλο σε ακτή στη Χαβάη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι εξελίξεις τρέχουν στο πεδίο της σύγκρουσης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, καθώς σήμερα Τετάρτη, μια ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία από τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε το Πρακτορείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές αρχές της χώρας δοκίμασαν βαλλιστικό πύραυλο σε ακτή στη Χαβάη.

Σύγκεριμένα η ανακοίνωση της υπηρεσίας Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει:

''Ο Οργανισμός Άμυνας και οι ναύτες του πλοίου USS John Paul Jones διεξήγαγαν επιτυχημένα μια σύνθετη πτητική δοκιμή πυραυλικής άμυνας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός στόχου βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας κατά την διάρκεια μιας δοκιμής που έγινε στις ακτές της Χαβάης. Συνεργαζόμαστε στενά με τον στόλο για να αναπτύξουμε αυτή τη σημαντική νέα ικανότητα και αυτό ήταν ένα βασικό ορόσημο για να δώσουμε στα πλοία μας  μια ενισχυμένη ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε επιθέσεις πυραύλων''.

Όπως έγινε γνωστό, το σκάφος ανίχνευσε τον πυραυλοβολισμό στόχευσης με τη βοήθεια ελικοπτέρου στην Kauai της Χαβάης. 

Η κίνηση αυτή από την πλευρά των ΗΠΑ ήρθε μία μόλις μέρα μετά από την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέρα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που η Πιονγκ Γιανγκ χαρακτήρισε ως ''ενα προοίμιο'' μπροστά σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ.

Τα χθεσινά καμώματα της Βόρειας Κορέας, πάντως, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. 

Μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία και άφηνε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο απάντησης στο αντίπαλο δέος, στον χορό μπήκε και η Ρωσία.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής 'Ανω Βουλής, Κονσταντίν Κόσατσεφ δήλωσε ότι «η τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι δεν ήταν «παραπλανητική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η απόφαση που υιοθέτησε στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν έχει πετύχει τον στόχο της.