current views are: 10

29 Απριλίου 2022
Δημοσίευση17:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει ψευδοκράτος με το όνομα «Γιούζναγια Ρους»

Ο κύριος στόχος της «Νότιας Ρωσίας» οι συγγραφείς αποκαλούν «την επίτευξη και προστασία της ειρήνης», «την πλήρη εξάλειψη του ναζισμού και του Μπαντέρα». Και προαναγγέλλουν «δημοψήφισμα».

Δημοσίευση 17:43’

Ο κύριος στόχος της «Νότιας Ρωσίας» οι συγγραφείς αποκαλούν «την επίτευξη και προστασία της ειρήνης», «την πλήρη εξάλειψη του ναζισμού και του Μπαντέρα». Και προαναγγέλλουν «δημοψήφισμα».

Ενα ψευδοκράτος που θα ονομάζεται «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους») στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό είναι μέσα στα σχέδια του Κρεμλίνου, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του προγράμματος «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty).

Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές του «Σχέμι» ανέφεραν ακόμη ότι το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της «Ενιαίας Ρωσίας» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο τελευταίος είναι, βέβαια, το ίδιο πρόσωπο για το οποίο έχει ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές αρχές. Η δράση του Μαλοφέγεφ περνά και από την Ελλάδα με την αποτυχημένη τελικά προσπάθεια για το στήσιμο ενός φιλορωσικού καναλιού.

Το «Μανιφέστο» αρχίζει με την επεξήγηση που λέει ότι το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 [πρόκειται για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς] «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ [Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας]» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού», η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους».

Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται: «Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του Ναζισμού και της Μπαντέρα από το πρώην Κράτος της Ουκρανίας, εμείς, στο πρόσωπο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας». Το έγγραφο αναφέρει περαιτέρω ότι η λεγόμενη «Νότια Ρωσία» είναι ο «διάδοχος» του Κιέβου Νόβγκοροντ, του Ζαπορόζιαν Σιχ, της λεγόμενης «Νέας Ρωσίας της Μεγάλης Αικατερίνης» και της ΕΣΣΔ. «Χτίζουμε το κράτος μας στη βάση της κατανόησης της ιστορικής και γενετικής συγγένειας και ενότητας του τριαδικού ρωσικού λαού, Ουκρανών, Λευκορώσων και Ρώσων, της αδελφικής φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας», τονίζουν οι συντάκτες του μανιφέστου.

Η Ορθοδοξία ονομάζεται «θεμέλιο του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας», ενώ η ουκρανική γλώσσα ονομάζεται «διάλεκτος». «Αναγνωρίζουμε τη ρωσική γλώσσα, καθώς και την ουκρανική διάλεκτο, ως μητρική και γλώσσα της διεθνικής επικοινωνίας, με ισότητα όλων των γλωσσών και εθνικοτήτων», αναφέρεται στο κείμενο.

Ο κύριος στόχος της «Νότιας Ρωσίας» οι συγγραφείς αποκαλούν «την επίτευξη και προστασία της ειρήνης», «την πλήρη εξάλειψη του ναζισμού και του Μπαντέρα». Και προαναγγέλλουν «δημοψήφισμα».

«Αναγνωρίζουμε την ελευθερία και το δικαίωμα έκφρασης της βούλησης του λαού της Κριμαίας, αναγνωρίζουμε την επιλογή του Donbass. Το κράτος της Νότιας Ρωσίας θα υπάρχει επίσης και θα ενεργεί μετά τη μεταβατική περίοδο στη βάση του καθολικού, ανοιχτού σε παρατηρητές όλων χωρών, η βούληση των λαών μέσω δημοψηφίσματος, – αναφέρεται στο κείμενο του «μανιφέστου». Την ίδια στιγμή, το έγγραφο δεν διευκρινίζει με ακρίβεια σε ποια εδάφη της Ουκρανίας σχεδιάζεται να «σχηματιστεί» η «Νότια Ρωσία».

Το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς, στην Ρωσία άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη που θα αποσπώντο από νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Η κατάσταση επί του εδάφους

Ο ρωσικός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στις περιοχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ και στα εδάφη που κατέλαβε δυτικά από αυτές. Από το βόρειο τμήμα, την περιοχή του Κιέβου, έχει αποσυρθεί εδώ και εβδομάδες.

Αλλά ακόμη και σε αυτές τις επαρχίες, οι επιθέσεις έχουν χάσει τη δυναμική τους, σημειώνει στο BBC βρετανός ειδικός. Η μάχη θα τελειώσει σε 2-4 εβδομάδες, λέει ο Μαίκ Μάρτιν γιατί οι Ρώσοι έχουν ξεμείνει από δυνάμεις και οι Ουκρανοί σχεδιάζουν αντεπίθεση. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει τη μόνη ευκαιρία που είχαν να καταλάβουν την περιοχή.

Η Ρωσία έχει αποσύρει από το Κίεβο «βαριά τραυματισμένες» μονάδες και έχει επιχειρήσει να τις ανασυνθέσει για τη μάχη στα ανατολικά. Αλλά και πάλι δεν κατάφεραν πολλά.

Πάντως, οι φόβοι ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο να κάνει την Ουκρανία «περίκλειστη» χώρα, να την αποκλείσει δηλαδή ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου.

Ενισχύθηκαν δε μετά τις νέες επιθέσεις, αργά την Πέμπτη, στο Μικολάιφ, βορειοδυτικά της Χερσώνας και στην Οδησσό.

Η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι υπήρξαν το βράδυ της Πέμπτης και βομβαρδισμοί μέχρι και στο Κίεβο – σημειώθηκαν μάλιστα μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μαζί με τους φόβους ότι ο ρωσικός στρατός θα κινηθεί και προς τα νοτιοδυτικά, επανέρχεται η ανησυχία όμως και για το ενδεχόμενο εισβολής στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή της Μολδαβίας με αυτόνομο καθεστώς και ισχυρό φιλορωσικό στοιχείο για το οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι καταπιέζεται από τις αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εγκατέλειψε εξ αυτού του λόγου μόλις πρόσφατα την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τάχθηκε υπέρ του Κιέβου και της Δύσης.

Υπάρχει και η πιθανόν όχι τυχαία αποκάλυψη από τον υποδιοικητή της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εισβολής, όπως αποκαλύπτει ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, η Ρωσία, ωστόσο έχει ευρύτερος στρατιωτικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν προ ημερών τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, η Μόσχα σχεδιάζει αφού καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και στην συνέχεια να προχωρήσει προς την Υπερδνειστερία καταλαμλαβοντας δηλαδή ολόκληρη την νότια Ουκρανία και αποκλείοντάς την από τη Μαύρη Θάλασσα.


σχετικα αρθρα