current views are: 10

5 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:35

Προκλητικός Κιμ: Ο πύραυλος ήταν ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ – Ίσως υπάρξουν και άλλα

Η Βόρεια Κορέα τραβάει το σχοινί, καθώς σήμερα ανακοίνωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα “δώρο” για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.

Δημοσίευση 04:35’

Η Βόρεια Κορέα τραβάει το σχοινί, καθώς σήμερα ανακοίνωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα “δώρο” για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.

Η Βόρεια Κορέα τραβάει το σχοινί, καθώς σήμερα ανακοίνωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα “δώρο” για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.

Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ημέρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

“Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ”, τόνισε ο Χαν.”Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα“, πρόσθεσε.

Ν. Κορέα: Εντοπίστηκε να μεταφέρεται πύραυλος

Ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Να θυμίσουμε πως χθες η Πολεμικής Αεροπορίας και ο στρατός ξηράς της Νότιας Κορέας διεξήγαγαν μια άσκηση σε αντίδραση στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα, στοχοποιώντας  την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η προχθεσινή δοκιμή.

Η «στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή»

Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό την πίεση κυρώσεων, καθώς το θεωρεί ζήτημα ασφαλείας, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται στην Κίνα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην περίπτωση του ηγέτη του Ιράκ, ο οποίος εγκατέλειψε το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά δολοφονήθηκε υπό το πρόσχημα της έρευνας για όπλα.

«Αυτό το γνωρίζουν όλοι και το θυμούνται. Και η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και το θυμάται. Πιστεύετε ότι με την υιοθέτηση μερικών κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», και ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

«Η επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι ανώφελη και αναποτελεσματική», κατήγγειλε. «Η στρατιωτική υστερία δεν έχει κανένα νόημα (…) Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή», τόνισε ο Πούτιν.

Νότια Κορέα: Ναυτικά γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών

Την ίδια στιγμή, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ.

ΗΠΑ: Η Πιονγκγιάνγκ παρακαλάει για πόλεμο

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Κορέας ότι υποστηρίζουν τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ «παρακαλάει για πόλεμο», μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Κυριακής και τις ενδείξεις ότι προετοιμάζονται και άλλες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Νότια Κορέα επεσήμανε ότι συνομιλεί με την Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο ανάπτυξης αεροπλανοφόρων και στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στην κορεατική χερσόνησο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με διάφορους ηγέτες για το θέμα, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο Μουν και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της συνομιλίας τους να άρουν το όριο βάρους για τις κεφαλές των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος, γεγονός που θα επιτρέψει στη Σεούλ να πραγματοποιήσει μεγαλύτερης ισχύος πλήγματα σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο Τραμπ «ενέκρινε επί της αρχής» την κίνηση αυτή.

Στο μεταξύ η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατήγγειλε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο» και κάλεσε τις 15 χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας να επιβάλλουν «τις πιο ισχυρές κυρώσεις που είναι δυνατόν» εναντίον της χώρας του.

«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Δεν το επιθυμούμε τώρα, αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι χωρίς όρια. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και το έδαφός μας», υπογράμμισε η Χέιλι. «Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι κάθε χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βοηθά τις επικίνδυνες και απερίσκεπτες πυρηνικές φιλοδοξίες της», πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συντάξουν ένα νέο προσχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα το οποίο θα διανείμουν στις άλλες χώρες μέλη και πρόσθεσε πως επιθυμούν να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα.Η Κίνα από την πλευρά της, η σημαντικότερη σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Βόρειας Κορέας, επεσήμανε ότι η κρίση «πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο».

«Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Λιου Ζιεγί, ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει να κάνει «λανθασμένες» κινήσεις ενάντια στα συμφέροντά της.

Επίσης ο Λιου ζήτησε την υιοθέτηση του ρωσοκινεζικού σχεδίου που προβλέπει πάγωμα των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.

Την πρόταση αυτή απέρριψε όμως αμέσως η Χέιλι, χαρακτηρίζοντάς την «προσβλητική». «Όταν ένα κακοποιό καθεστώς σε σημαδεύει με ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό πύραυλο, δεν κάνει βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Κανείς δεν θα το έκανε αυτό. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε εμείς», τόνισε. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια υπογράμμισε ότι «μόνο οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος», ενώ εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ειρήνη στην περιοχή.Ο Νεμπένζια κάλεσε μάλιστα τις χώρες μέλη του Συμβουλίου να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και να «μην επιτρέψουν να τους παρασύρουν τα συναισθήματα».

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα νέα μέτρα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να αφορούν το πετρέλαιο, τον τουρισμό, την απέλαση των Βορειοκορεατών που εργάζονται σε άλλες χώρες και αποφάσεις στο διπλωματικό πεδίο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ έχουν τη στήριξη της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τον χώρο εκτόξευσης πυραύλων στη Βόρεια Κορέα υποδηλώνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για νέες εκτοξεύσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αναπτύξει τους τέσσερις εναπομείναντες εκτοξευτήρες του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μετά την ολοκλήρωση μιας περιβαλλοντικής έκθεσης από την κυβέρνηση.

New York Times: Το Πεκίνο προτιμά μια πυρηνικά εξοπλισμένη Β.Κορέα από το να την ελέγχουν οι ΗΠΑ

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στον βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη προγραμματισμένη ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην 9η Διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας BRICS, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή της χώρας του, στερώντας από τον πρόεδρο Σι την ευκαιρία να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times.”

Η εξέλιξη αυτή έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο Κιμ πραγματοποιεί τις πυρηνικές δοκιμές του με απόλυτη ακρίβεια, προκαλώντας τον μέγιστο βαθμό ενόχλησης στην Κίνα. Έτσι, την Κυριακή η συνάντηση των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα επισκιάστηκε από την είδηση για την πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας. Η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή έγινε αισθητή στη γειτονική χώρα, ενώ εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο πυρηνικής μόλυνσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ επιλέγει να επιδείξει με προκλητικό τρόπο την προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την χώρα του. Τον Μάιο είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου Σι σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιούνταν στο Πεκίνο, με αντικείμενο την παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία που προωθεί η Κίνα “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος.”

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα σχεδόν ταυτόχρονα με τις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου Σι δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές. Στοχεύουν στο να δείξουν ότι ο Κιμ, ηγέτης της μικρής κι απομονωμένης Βόρειας Κορέας, μπορεί να υποβαθμίσει την επιρροή και την εικόνα του Σι Τζινπίνγκ ως προέδρου της Κίνας.

Μερικοί αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε ως πρωταρχικό στόχο την άσκηση πίεσης στον πρόεδρο Σι κι όχι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. “Ο Κιμ γνωρίζει καλά ότι ο πρόεδρος Σι έχει την πραγματική δύναμη προκειμένου να επηρεάσει τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πιέζει την Κίνα, προκειμένου να πει στον Τραμπ: “Πρέπει να καθίσεις και να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν” δηλώνει ο Πίτερ Χέις διευθυντής του ινστιτούτου (Nautilus Institute) που έχει ως αποκλειστικό ερευνητικό αντικείμενο την Βόρεια Κορέα.

Αυτό που επιζητεί ο Κιμ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι την διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ελπίζει ότι ίσως οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, αλλά και την διατήρηση πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του.

Στους υπολογισμούς του προέδρου της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει την επιρροή που μπορεί να οδηγήσει στην διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη μεριά, μερικοί αναλυτές στην Κίνα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της περιφρόνησης που επιδεικνύει έναντι της Κίνας.

Η Κίνα αποτελεί τον βασικό σύμμαχο και κύριο εμπορικό εταίρο της απομονωμένης Βόρειας Κορέας, ενώ οι ίδιοι Κινέζοι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την αλλαγή της στάσης απάθειας που τηρεί ο πρόεδρος Σι ακόμη και μετά τις εξελίξεις της Κυριακής.

Ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι αληθινός ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας ότι επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή πυραύλου δεν θα μεταβάλλει τη στάση ίσων αποστάσεων που κρατάει ο πρόεδρος Σι. “Η έκτη πυρηνική δοκιμή θα οδηγήσει την Κίνα να πράξει κάτι δραστικό. Αυτό θα είναι μία δοκιμασία πολιτικής. Ωστόσο το κλίμα που υπάρχει δεν προδιαγράφει μία τέτοια εξέλιξη,” δηλώνει ο Τσενγκ Σιαόχε ειδικός σε θέματα πυρηνικών οπλοστασίων στο πανεπιστήμιο (Renmin University).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα εμμείνει στη θέση του ότι μία πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα είναι λιγότερο επικίνδυνη για την Κίνα, σε σύγκριση με την κατάσταση που θα προκληθεί στην Πιονγιάνγκ από ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, μία Βόρεια Κορέα χωρίς τον Κιμ θα σήμαινε για τα κινεζικά συμφέροντα μία Κορεατική Χερσόνησο υπό αμερικανικό έλεγχο με ενισχυμένο ρόλο της Νότιας Κορέας. Η Κίνα φοβάται ότι μια αποσταθεροποίηση του καθεστώτος είναι πιθανόν να προκληθεί εάν αξιοποιήσει το πιο σημαντικό μέσο οικονομικής και εμπορικής πίεσης που διαθέτει έναντι της Βόρειας Κορέας, δηλ. τερματίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία της βορειοκορεατικής οικονομίας.

Η διακοπή των κινεζικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία της βιομηχανίας στην χώρα, υποσκάπτοντας την σταθερότητα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν σοβαρές αμφιβολίες,” υποστηρίζει το Ζάο Τονγκ από το κέντρο ερευνών (Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy) με έδρα το Πεκίνο.

Η Κίνα προωθεί μία πρόταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο ενδεχόμενο τερματισμού των πυρηνικών δοκιμών από την Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της διεξαγωγής αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Από την άλλη μεριά, η προσοχή του προέδρου Σι είναι την περίοδο αυτή προσανατολισμένη στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, γύρω από το πολιτικό παρασκήνιο του συνδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πεκίνο. Στο συνέδριο αυτό θα γίνει εκλογή των νέων μελών της κινεζικής ηγεσίας, ενώ η προεδρική θητεία του Σι αναμένεται ν’ ανανεωθεί για μία πενταετία.


σχετικα αρθρα