ΔΙΕΘΝΗ

Η επεισοδιακή επιστροφή του έκπτωτου γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι στην Ουκρανία

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2017, 04:02 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2017, 18:32
Η επεισοδιακή επιστροφή του έκπτωτου γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι στην Ουκρανία
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε «έγκλημα» το γεγονός ότι ο πρώην κυβερνήτης της Οδησσού και πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε «έγκλημα» το γεγονός ότι ο πρώην κυβερνήτης της Οδησσού και πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι πέρασε παράνομα τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο θεωρεί ότι ο Σαακασβίλι, από τον οποίο ο ίδιος είχε αφαιρέσει την ουκρανική υπηκοότητα, θα μπορούσε να αποταθεί στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τις θέσεις του. «Αντί να γίνει αυτό διαπράχθηκε έγκλημα» επεσήμανε ο ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι τώρα το θέμα είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Εκτός των άλλων, ο Ποροσένκο παρατήρησε ότι «το συμβάν αυτό δεν επιδέχεται απολύτως κανενός πολιτικού σχολιασμού» και «θα τον κρίνουμε αποκλειστικά στο νομικό πεδίο», υπογραμμίζοντας ότι οι «συνοριακοί φρουροί ενήργησαν σωστά που δεν άνοιξαν πυρ, παρότι είχαν κάθε δικαίωμα να τον κάνουν».

Οι ουκρανικές αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν διώξεις εναντίον όλων εκείνων που βοήθησαν τον Σαακασβίλι να περάσει τα σύνορα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, σε ανάρτηση του στο Facebook, έγραψε ότι δεν πρόκειται απλά για μια παραβίαση του νόμου…αλλά είναι ένα ζήτημα επίθεσης … κατά του ουκρανικού κράτους, μια ενέργεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβακόφ, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη και όσοι βοήθησαν τον Σαακασβίλι να περάσει τα σύνορα, καθώς επιτέθηκαν στους συνοριακούς φρουρούς.

Μάλιστα η Αστυνομία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι 11 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, όπως και πέντε συνοριακοί φρουροί.

Οι αρχές της Ουκρανίας είχαν προειδοποιήσει τον Σαακασβίλι ότι σε περίπτωση που επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα θα του αφαιρέσουν το διαβατήριο ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι έχει δικαίωμα να εισέλθει στην Ουκρανία, για να διεκδικήσει δικαστικά την επανάκτηση της υπηκοότητας.

Ο Σαακασβίλι έφθασε σιδηροδρομικώς χθες 10 Σεπτεμβρίου όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα από την Πολωνία. Οι πολωνοί συνοριακοί φρουροί τον είχαν προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα στην άλλη πλευρά και συγκεκριμένα στο σημείο ελέγχου «Σεγκίνι», όπου οι ουκρανοί συνοριακοί φρουροί του είπαν ότι το σημείο έχει κλείσει επειδή υπάρχου πληροφορίες ότι έχει εντοπισθεί νάρκη.

Ωστόσο στα σύνορα τον περίμεναν αρκετοί οπαδοί του κόμματος που έχει ο ίδιος ιδρύσει την Ουκρανία, οι οποίοι, τον σήκωσαν στα χέρια τους και κατάφεραν παρά την αντίσταση που προέβαλλαν οι ουκρανοί συνοριακοί φρουροί με το τείχος που είχαν δημιουργήσει, να περάσουν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σαακασβίλι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο News One ότι «με άρπαξαν οι άνθρωποι και στην κυριολεξία με μετέφεραν στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό δεν το είχα προγραμματίσει, χιλιάδες άνθρωποι ήταν με το μέρος μου και η αστυνομία δεν τους σταμάτησε, γιατί ήταν μαζί τους».

Ο ίδιος είπε ότι το διαβατήριο του το σφράγισαν άνθρωποι που τον υποστηρίζουν» , παρότι ο ίδιος ήθελε να το δώσει επίσημα στα σύνορα, αλλά δεν του δόθηκε αυτή η δυνατότητα. «Προτίθεμαι να υπερασπίσω τα δικαιώματα μου, σήμερα θα συγκεντρωθούμε στο Λβοβ όπου θα αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε στη συνέχεια», δήλωσε ο Σακασβίλι

Από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε αφαιρεθεί η ουκρανική υπηκοότητα με εντολή του Ουκρανού προέδρου, επειδή σύμφωνα με την αρμόδια για τη χορήγηση της ουκρανικής υπηκοότητας επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι κατά την αίτηση που είχε υποβάλλει για να αποκτήσει την ουκρανική υπηκοότητα είχε αποκρύψει στοιχεία που αφορούσαν την δίωξη του από τις αρχές της Γεωργίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr