current views are: 21

19 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση18:07

Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία – Τρίτη δύναμη η Λεπέν

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Δημοσίευση 18:07’

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble” ) . Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα exit poll, το « Μαζί» καταλαμβάνει 230 έδρες στο κοινοβούλιο (από τις 224 στην πρώτη εκτίμηση). Για την αυτοδυναμία χρειαζόταν 289 έδρες. Το 2017 η παράταξη του Μακρόν είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία με 308 έδρες. H  αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται . .  δεύτερη με 149 έδρες.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν  πρέπει να εκλέξει 60-100 βουλευτές, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμη του στην Εθνοσυνέλευση.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η τέταρτη εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημειώθηκε από την αποχή που εκτιμήθηκε ότι κυμάνθηκε στο 53,5-54 %, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%.

Η ακριβής κατανομή των 577 ε δρών πρέπει να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Για την ενωμένη Αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημειώνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, ένας ρόλος που είχε μέχρι τώρα η Δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνά -όπως φαίνεται- κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ:

  • 224 έδρες ο Εμανουελ Μακρόν
  • 149 έδρες ο Ζαν Λικ Μελανσόν
  • 89 έδρες η Μαρίν Λεπέν
  • 78 έδρες οι Ρεπουμπλικάνοι

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που δεν οδηγεί σε 89 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι άλλοι 78, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.

 

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσιότητα που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir, το του Μακρόν δεν οδηγεί σε κόμμα από 208 έως 248 έδρες, όταν χρειάζονται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ρεκόρ αποχής

H αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας που ήταν της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57, 4%.

Τι έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας για τις Γαλλικές εκλογές στο twitter

Η ήττα Μακρόν είναι ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. «Ελπίδα η ισχυρή ενίσχυση της Αριστεράς. Κίνδυνος η Ακροδεξιά και η αποχή», επισημαίνει.

 
«Το μήνυμα ισχυρό και σαφές: Επείγουσα η αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κοινωνίας πριν βυθιστεί στη βαρβαρότητα. Και στη Γαλλία και στην Ελλάδα και παντού», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρυθμιστές οι Ρεπουμπλικανοί

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και καθορίζουν ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Με τους κεντροδεξιούς Ρεπούμπλικανους να κινούνται γύρω από τις 60 έδρες είναι προς το παρόν ασαφές αν μαζί με την παράταξη Μακρόν μπορούν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ενόψει ενδεχόμενης συγκατοίκησης στην εξουσία. Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με την κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο  πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

O επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό
Εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, θα είναι πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα αναζητήσει συμμάχους δεν επανεκλέγονται. Θα απευθυνθούμε στα μετριοπαθή κόμματα για να κάνουμε πλειοψηφία, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Πώς θα κινηθεί η παράταξη Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να λάβει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στους σημερινούς, δεύτερο γύρο των βουλευτών εκλογών, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», επισήμανε. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν κληθεί να σχηματίσει μια συμμαχική κυβέρνηση, με τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους να είναι υποψήφιοι για συνεργασία με το «Μαζί» του Γάλλου προέδρου.

Με βάση τα exit poll, αυτοί θα καταλάβουν 76 θέσεις (αντί για 78 που κέρδιζαν στην πρώτη εκτίμηση). Στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 101 έδρες.

Δεν επανεκλέγονται στενοί σύμμαχοι του Μακρόν

Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτίμησε ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενος εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά την παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Μακρόν, παραδόθηκε ότι ηττήθηκε στις εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes. «Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», η Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στους σημερινούς, δεύτερο γύρο των βουλευτών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Δεδομένου ότι καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν ίσως καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα δυσκολεύεται πολύ να περάσει νομοσχέδια, πράγμα που βάζει σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της ατζέντας του για την επόμενη πενταετία.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να επιχειρήσει να συμπήξει συμμαχίες επί συγκεκριμένων θεμάτων – η θέση του επί παραδείγματι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι παρόμοια με εκείνη των δεξιών Ρεπουμπλικανών -. Κι αν αυτό δεν πετύχει, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Ελίζαμπετ Μπορν: «Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα»

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας,Ελίζαμπετ Μπόρν, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων είπε: «Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα». Η πρωθυπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τι λέει το Σύνταγμα

  • Το Σύνταγμα καθορίζει και περιγράφει με αρκετά σαφή τρόπο τις αρμοδιότητες του προέδρου ως εξής, σύμφωνα και με το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde:
  • Είναι ο εγγυητής του συντάγματος και, ως εκ τούτου, μπορεί να παύει το Συνταγματικό Συμβούλιο εάν κρίνει ότι ένας νόμος παραβιάζει τις αρχές του συντάγματος (κάτι, όμως, που είναι σε θέση να κάνει και η Εθνοσυνέλευση μετά το 1974).
  • Διορίζει τον πρωθυπουργό της αρέσκειας του – δύσκολα, όμως, μπορεί να επιλέξει κάποιον που είναι αντίθετος με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν θα είναι σε θέση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
  • Διορίζει τρία από τα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του.
  • Μπορεί να αποκτήσει έκτακτες εξουσίες στην περίπτωση «σοβαρής ή άμεσης απειλής» κατά των θεσμών, την ανεξαρτησία του έθνους, την εδαφική ακεραιότητα ή την τήρηση διεθνών συνθηκών.
  • Έχει το δικαίωμα να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.
  • Δύνεται, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης ή της πλειοψηφίας της βουλής, να θέτει ένα ζήτημα ή κάποιο νόμο (από περιορισμένες κατηγορίες) σε δημοψήφισμα, στη βάση του άρθρου 11.


σχετικα αρθρα