ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο στις πολεμικές ονειρώξεις Ερντογάν μέσω ΗΠΑ: Από δύσκολη έως ακατόρθωτη η απόκτηση F-16 - Τα «άκυρα» του τελευταίου 24ωρου

Δημοσίευση 7 Ιουλίου 2022, 07:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2022, 07:18
Μπλόκο στις πολεμικές ονειρώξεις Ερντογάν μέσω ΗΠΑ: Από δύσκολη έως ακατόρθωτη η απόκτηση F-16 - Τα «άκυρα» του τελευταίου 24ωρου
Facebook Twitter Whatsapp

Η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ.

Διπλό μπλόκο στην πώληση και αναβάθμιση των τουρκικών F16 επιχειρούν να βάλουν Αμερικανοί βουλευτές με 2 τροπολογίες που κατέθεσαν ενώ το θέμα φτάνει πλέον και στον Λευκό Οίκο με βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την προοπτική εξοπλισμού της Άγκυρας.

Μπορεί ο πρόεδρος Μπάϊντεν να τοποθετήθηκε θετικά, ωστόσο βουλευτές και των δύο κομμάτων αφού προειδοποίησαν με μια «τροχιοδεικτική» επιστολή στην συνέχεια «εκτόξευσαν» δύο τροπολογίες που στόχο είχαν να «καταρρίψουν» κάθε προσπάθεια να δοθούν τζετ στην Άγκυρα.

Ίσως για αυτό η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν φειδωλή.

«Λοιπόν, ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Τα F-16 — αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία ήταν εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε μιλήσει για αυτό πριν από αρκετούς μήνες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Ο Πρόεδρος στήριξε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό», δήλωσε η Καρίν Ζαν Πιερέ, εκπρόσωπος τύπου Λευκού Οίκου.

Αμερικάνοι βουλευτές κατά Τουρκίας

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ωστόσο υπενθύμισαν την προκλητική και σίγουρα μη παραγωγική στάση της.

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ», σχολίασαν.

«Μπλόκο» στα σχέδια Ερντογάν

•Απαγορεύεται ο Πρόεδρος να μεταφέρει όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει κυριαρχία ή εδαφική ακεραιότητα άλλου μέρους
•Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει/ μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F16 ή τεχνολογία αναβάθμισης στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία της

Η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Τι να περιμένουμε από τις τροπολογίες των ΗΠΑ

Είναι σε «βρεφικό» στάδιο, αλλά δεν θα πρέπει να για κανένα λόγο να υποβαθμιστεί η πολιτική τους σημασία. Η τελική τους εξέλιξη θα την δούμε στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με την σύνθεση της  παρούσας Βουλή να διάκεινται θετικά στα ελληνικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr