current views are: 6

8 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση04:30

«Θερμό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά: To γεωτρύπανο και οι απειλές Ερντογάν για προσάρτηση των Κατεχομένων δυναμιτίζουν το κλίμα

Ίσως βρισκόμαστε εν αναμονή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση 04:30’

Ίσως βρισκόμαστε εν αναμονή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.

Εκλογές μπορεί να μην έχουμε, μιας και σεβόμενος τα… μπάνια του λαού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως θα εξαντλήσει την τετραετία, όμως στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών τα πράγματα δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φάση. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα, με δύο κινήσεις της, δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου ξεκινά το 4ο γεωτρύπανο

Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν «θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου».

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Τι έγραφαν τα τουρκικά ΜΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ, είχαν προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζοντας τις προκλήσεις απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.

Όπως σημείωναν το νέο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 15 Ιουλίου στην περιοχή της… Γαλάζιας Πατρίδας.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ρεπορτάζ του το A Haber. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες του αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην «Γαλάζια Πατρίδα» και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriyet το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.

«Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Kατεχομένων»

Τις ανησυχητικές φήμες που ακούγονται στην Ουάσινγκτον περί προσάρτησης των κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Οι ψίθυροι που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων στις 20 Ιουλίου: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων».

Πρόσθεσε, δε, η αμερικανική πλευρά προτίθεται να στείλει ψήφισμα στον ΟΗΕ, προκειμένου να αποτρέψει το συγκεκριμένο σενάριο. «Έπειτα από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ».

Τα F-16 και το παρασκήνιο

Εκτίμησε, δε, ότι, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα συναινούσε στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16. «Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» τόνισε και πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16».

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, είπε: «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει “αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε“».

Εν αναμονή θερμού επεισοδίου;

«Φαίνεται ότι και από το Κογκρέσο έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν», τόνισε. «Το θέμα είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν, για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία, χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα».


σχετικα αρθρα