current views are: 14

18 Αυγούστου 2022
Δημοσίευση10:38

Ακραία πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ – Μήνυμα για την πορεία του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»;

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου ΑΤR.

Δημοσίευση 10:38’

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών τύπου ΑΤR.

Συνεχίζει η Τουρκία τις προκλήσεις με τα μαχητικά αεροσκάφη της. Το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με το MEGA, σημειώθηκε νέα υπερπτήση πάνω από το βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο μάλιστα που βρίσκεται το γεωτρύπανο Tungsten Explorer που έχει μισθώσει η κυπριακή δημοκρατία. Το τουρκικό αεροσκάφος κατέβηκε στα 4.500 χιλιάδες πόδια διενεργώντας αυτοψία στον χώρο.

Σημειώνεται πως η πτήση έχει καταγραφεί από τα ραντάρ της κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της ελληνικής Αεροπορίας που παρακολουθούν την πορεία του αεροσκάφους καθώς λίγο αργότερα πέρασε και νότια του Καστελόριζου, και έπειτα στο FIR της Τουρκίας.

Μήνυμα για την πορεία του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν»

Να θυμίσουμε ότι προ ημερών  η Κυπριακή εφημερίδα Φιλελέυθερος σε δημοσίευμά της ισχυρίστηκε  ότι το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλ Χαμίτ Χαν, θα είναι, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους.  «Οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις. Αν και παλαιότερα ο βασικός στόχος ήταν η επίδειξη δύναμης και η επιβολή, τώρα πλέον στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου.» αναφέρει σε άρθρο της η Κυπριακή εφημερίδα.

«Συνεπώς είναι πρόδηλο, πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να «δουλεύουν» για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και «δικό του» φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.» “Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία – Η Τουρκία συνεχίζει τη ρητορική της έντασης” 

Δεν ενοχλούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά τη λήξη της Navtex στις 7 Οκτωβρίου, ενώ επισημαίνεται πως «σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αναμένεται να ενοχληθούν από την όποια γεώτρηση της κατοχικής Τουρκίας. Είναι σαφές πως δεν θέλουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εξελίξεις, που πιθανόν να επηρεάσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Εξού και, όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ της Άγκυρας και εταιρειών. Κυρίως με την ιταλική ΕΝΙ. Σημειώνεται συναφώς ότι αδειοδοτημένες εταιρείες στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 είναι η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.

Εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο τότε πετυχαίνει έναν ακόμη στόχο, που θέλει να την καταστήσει και ενεργειακό κόμβο. Εάν το φυσικό αέριο που θα εντοπιστεί θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα, πολύ αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Γιατί θα εντοπιστεί και θα αξιοποιηθεί φυσικό αέριο, που θα οικειοποιηθεί η κατοχική Τουρκία επιβάλλοντας μη ανατρέψιμα νέα τετελεσμένα. Θα αρπάξει αέριο αλλά και ΑΟΖ».


σχετικα αρθρα