current views are: 11

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:06

Η «Mutti» Mέρκελ, ο γάμος της με το «φάντασμα της όπερας» και η «παράνομη» ζωή

Πολλοί θεωρούν πως την περιβάλλει ένα μυστήριο λόγω των αντιφάσεων στη ζωή της. Από τις φυσικές επιστήμες, η Μέρκελ κατέληξε να ασχοληθεί με την πολιτική και όχι μόνο αυτό, αλλά να ανέλθει και στο μεγαλύτερο αξίωμα, αυτό της Καγκελάριου.

Δημοσίευση 14:06’

Πολλοί θεωρούν πως την περιβάλλει ένα μυστήριο λόγω των αντιφάσεων στη ζωή της. Από τις φυσικές επιστήμες, η Μέρκελ κατέληξε να ασχοληθεί με την πολιτική και όχι μόνο αυτό, αλλά να ανέλθει και στο μεγαλύτερο αξίωμα, αυτό της Καγκελάριου.

Αν η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε η «Σιδηρά Κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας, τότε η Άνγκελα Μέρκελ είναι σίγουρα η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας και… κάτι παραπάνω, καθώς μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται να σπάσει ρεκόρ. 

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η «Mutti» (δηλαδή «μανούλα» -όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά- των Γερμανών), καταφέρει να επανεκλεγεί για τέταρτη φορά (κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο) και φτάσει την θητεία της ως το τέλος, τότε θα ξεπεράσει το «ρεκόρ» του Χέλμουτ Κολ, που ως σήμερα είναι ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ποιά είναι όμως η 63χρονη Μέρκελ που απο κόρη Λουθηρανού πάστορα στην Ανατολική Γερμανία, έφτασε σήμερα να είναι η ηγέτης της ισχυρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πολλοί θεωρούν πως την περιβάλλει ένα μυστήριο λόγω των αντιφάσεων στη ζωή της. Από τις φυσικές επιστήμες, η Μέρκελ κατέληξε να ασχοληθεί με την πολιτική και όχι μόνο αυτό, αλλά να ανέλθει και στο μεγαλύτερο αξίωμα, αυτό της Καγκελάριου.

Και εγένετο Μέρκελ

Η κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας. Έτσι η οικογένεια μετακόμισε απο τη Δυτική στην Ανατολική Γερμανία που ελεγχόταν ακόμα απο την Σοβιετική Ένωση, στην περιοχή Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου. Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Πολλοί λένε πως η πειθαρχημένη και επιφυλακτική της στάση οφείλεται ακριβώς στην ανατολικογερμανική ανατροφή της.

Οι σπουδές φυσικής και ο έρωτας

Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Στο διάστημα αυτό (το 1977) παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μέχρι το 1982. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC)στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε τον χημικό Γιόαχιμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998.

Η ενασχόληση με τα κοινά

Τον Δεκέμβριο του 1989, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ προσχώρησε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch, DA).

Στην κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ ήταν από το 1991 μέχρι το 1994 υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας και από το 1994 μέχρι το 1998 υπουργός περιβάλλοντος.

Το κορίτσι στο πίσω θρανίο

Εκτός απο Αγγλικά, η Μέρκελ μιλά επίσης και Ρώσικα. Η Frau Benn, που της τα δίδασκε στο σχολείο, σε δηλώσεις της στο περιοδικό «Time», είχε πει πως θυμάται ακόμα το κορίτσι με την χαρακτηριστική κόμη στις πίσω σειρές των καθισμάτων της τάξης. Κρατώντας και μια ασπρόμαυρη φωτογραφία για του λόγου το αληθές από την εποχή εκείνη, είχε δηλώσει:

«Αυτό υπήρξε πάντα. Το κορίτσι του πίσω θρανίου. Η εικόνα της αυτή, είναι ο,τι πιο χαρακτηριστικό της».

To 2015, το περιοδικό «Time» την ανέδειξε «Πρόσωπο της Χρονιάς», κάτι που στάθηκε ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για την ιδιαίτερη προσωπικότητά της.

Σιχαίνεται το ρίσκο

Έχει μεγάλη αποστροφή στο ρίσκο, κάτι που την ακολουθεί από την παιδική της ηλικία. Σε ηλικία 9 ετών, είχε παραλύσει στην άκρη ενός βατήρα για 45 ολόκληρα λεπτά πριν αποφασίσει να βουτήξει στην πισίνα, λίγο πριν τελειώσει το μάθημα.

Μπορεί πολλοί να θεωρούν πως η Μέρκελ «μυρίζει» ναφθαλίνη, ωστόσο τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως την περίοδο που ήταν φοιτήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας εργαζόταν ως bartender σε disco parties;

Μετά το πτυχίο της στη Φυσική, έκανε διδακτορικό στην κβαντική χημεία. Η επιτυχία της ως πολιτικός οφείλεται εν μέρει και στην επιστημονική, αναλυτική προσέγγιση των πραγμάτων. Ήταν η μοναδική γυναίκα που πήγε να εργαστεί ως ερευνήτρια στην Ακαδημία Επιστημών της ανατολικής Γερμανίας, στον τομέα της Θεωρητικής Χημείας.

Η Stasi και το «nein» που την… έσωσε

Στα τέλη του 1970 της ζήτησαν να συμμετάσχει στην Stasi (Μυστική αστυνομία της ανατολικής Γερμανίας). Η ίδια λέει ότι αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι θα ήταν κακή κατάσκοπος λόγω της φλυαρίας της. Αυτή ήταν και η έξυπνη της κίνηση για την μετέπειτα πολιτική της καριέρα. Αν τότε είχε δεχτεί δεν θα είχε κάνει ποτέ καριέρα στα κοινά της Γερμανίας.

Το πρώτο διαζύγιο

Μετά το διαζύγιο από τον πρώτο της άντρα, ζούσε σαν καταπατήτρια σε μια παράνομη κατοικία κοντά στον σταθμό τρένων του Φριντριχστράσε.

Στα 30α της γενέθλια, όταν ο πατέρας της την επισκέφτηκε, της είπε «δεν έφτασες και πολύ μακριά».

Το τείχος του Βερολίνου

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το Νοέμβριο του 1989 η Μέρκελ επισκέφτηκε μια σάουνα. Στη συνέχεια αφού έκανε περατζάδα κατά μήκος του τείχους για να γιορτάσει με τον κόσμο, ήπιε μια μπίρα και επέστρεψε αμέσως στο σπίτι της γιατί δεν ήθελε να είναι κουρασμένη στη δουλειά την επόμενη μέρα. Σχεδόν όλη η Γερμανία εκείνο το βράδυ το πέρασε έξω.

Το…«φάντασμα της όπερας»

Ο σύζυγός της, Γιόακιμ Σάουερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σιχαίνεται τόσο πολύ τη δημοσιότητα που δεν εμφανίστηκε καν στην ορκωμοσία της ως Καγκελάριου το 2005. Λέγεται επίσης πως του αρέσει να πετά στην οικονομική θέση, ακόμα κι όταν ταξιδεύει μαζί την Καγκελάριο. Λατρεύουν την όπερα και την πεζοπορία. Εξαιτίας της απέχθειας του για τη δημοσιότητα και της αγάπης του για την όπερα, τα γερμανικά ΜΜΕ του έχουν δώσει το παρατσούκλι, «το φάντασμα της όπερας». Η ίδια πρόσφατα κατά την διάρκεια συνέντευξης της σε παιδιά, δεν δίστασε να δηλώσει πως η ωραιότερη στιγμή στη ζωή της ήταν η γνωριμία τους.

«Άσος» και στην κουζίνα

Εκτός απο τα κοινά, η Μέρκελ είναι πολύ καλή και στη μαγειρική. Σπεσιαλιτέ της είναι το κέικ με δαμάσκηνα. Πολλές φορές την έχουν τσακώσει να ψωνίζει λαχανικά σε σούπερ μάρκετ, όπου πάντα πληρώνει μετρητά αν και όπως λέει «δυστυχώς πρέπει να συνοδεύομαι από δύο άνδρες ασφάλειας».

Η ίδια έχει εξομολογηθεί πως φτιάχνει πρωινό στον σύζυγό της κάθε μέρα. Επίσης τρελαίνεται για σπαγγέτι μπολονέζ.

Ο φόβος της για τα σκυλιά

Φοβάται πολύ τα σκυλιά καθώς το 1995 δαγκώθηκε από ένα. Την φοβία της αυτή τη γνωρίζει πολύ καλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει προσπαθήσει πολλάκις να την φοβερίσει σε επίσημες συναντήσεις τους, χρησιμοποιώντας ένα απο τα κατοικίδια του. Πρώην πράκτορας της KGB στην ανατολική Γερμανία όταν έπεσε το τείχος, ο Πούτιν δεν χάρηκε καθόλου. Η Μέρκελ απο την άλλη ήταν από τις πλέον επωφελημένες του ’89. Έτσι ο Πούτιν δεν δίστασε εξαρχής να της δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Στην πρώτη της επίσκεψη στο Κρεμλίνο της χάρισε ένα λούτρινο σκυλάκι. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Στην δεύτερη επίσκεψη της στην καλοκαιρινή του κατοικία στη Μαύρη Θάλασσα άφησε να μπει στην αίθουσα το λαμπραντόρ του Κόνι, με την Μέρκελ να κάθεται παγωμένη στην καρέκλα της, ενώ ο Πούτιν καθισμένος με τα πόδια ανοιχτά είχε ένα σαρδόνιο χαμόγελο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζώα πάντως, η Καγκελάριος έχει δηλώσει ότι αγαπά τους σκαντζόχοιρους, τα κουνελάκια και τους ελέφαντες, ενώ αγαπημένο της χόμπι είναι η κηπουρική και η καλλιέργεια πατάτας.

Η λατρεία για το ποδόσφαιρο

Επισκέπτεται συχνά το γήπεδο για να παρακολουθήσει τις Γερμανικές ομάδες, ενώ πηγαίνει και στα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους ποδοσφαιριστές. Μια φορά μάλιστα είχε δει καταλάθος και τον άσο του ποδοσφαίρου Μπαστιάν Σβαινστάιγκερ γυμνό στα αποδυτήρια. Όταν πάντως την ρωτούν ποιά είναι η αγαπημένη της ομάδα, απαντά πάντα διπλωματικά λέγοντας «η εθνική Γερμανίας».

Τέλος, η Μέρκελ δεν κρύβει την αδυναμία της για το τεθωρακισμένο της Audi με το οποίο μετακινείται, αν και όπως λέει «θα το προτιμούσα σε άλλο χρώμα, όχι μαύρο».

Γνωρίζει πάντα σε ποιο μέρος του κόσμου ξυπνάει, ενώ αν μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος θα διάλεγε να είναι αστροναύτης.

Στόχος της, είναι να επισκεφθεί τα Βραχώδη Όρη στις ΗΠΑ και να ταξιδεύσει με τον Υπερσιβηρικό.

Πηγή: star.gr


σχετικα αρθρα