current views are: 9

27 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:48

Bild: Ο Β. Σόιμπλε νέος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής – Δεν σχολιάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Στηρίζουν την υποψηφιότητά του SPD και Φιλελεύθεροι 

Δημοσίευση 12:48’

Στηρίζουν την υποψηφιότητά του SPD και Φιλελεύθεροι 

Τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου θα αναλάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και μια πηγή του συντηρητικού γερμανικού κόμματος στο Reuters, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. Παράλληλα, την είδηση μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγές του CDU. 

Σημειώνεται πως αν επιβεβαιωθεί η μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Bundestag, αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνει υπουργός Οικονομικών κάποιο στέλεχος από το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων

Ηδη από χθες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον κ. Σόιμπλε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στη Reichstag (σ.σ. το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου», δήλωσε στο Reuters ο Armin Schuster, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Β. Σόιμπλε την προεδρία της Bundestag, είπε:

«Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό -λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».

Στηρίζουν FDP και SPD

Την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την ηγεσία της Bundestag υποστηρίζουν τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όσο και οι Φιλελεύθεροι.

«Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση» δηλώνει στην αυριανή (Πέμπτη) έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Mitteldeutsche Zeitung” (έκδοση Πέμπτης) o Kάρστεν Σνάιντερ. «Έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία και θα ασκεί την προεδρία με διαφορετικό στυλ, αλλά διατηρώντας τις ίδιες ισορροπίες με τους προκατόχους του» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του SPD.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιναν Λίντνερ επικεφαλής του FDP δήλωσε πως «έχει μια φυσική επιβολή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό». 


σχετικα αρθρα