current views are: 9

30 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:36

Bruegel: Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» θα είναι θετικός για την Ευρώπη

Θετικό βλέμμα για τον συνασπισμό ”Τζαμάικα” στη Γερμανία έχει το think tank Bruegel.

Δημοσίευση 17:36’

Θετικό βλέμμα για τον συνασπισμό ”Τζαμάικα” στη Γερμανία έχει το think tank Bruegel.

Τα μάτια της Ευρώπης είναι τώρα στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, παρατηρεί ο Γκούντραμ Βολφ (Guntram Wolff), διευθυντής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Επισημαίνει δε πολλοί είναι οι παρατηρητές που ανησυχούν πως ένας ασταθής συνασπισμός ή και το ενδεχόμενο να δοθεί υπερβολική εξουσία στους φιλελεύθερους, -που όλο και περισσότερο ασκούν κριτική για το ευρώ-, θα μπορούσε να ήταν επικίνδυνος για την Ε.Ε. και την Eυρωζώνη.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ, η κυβέρνηση που αποκαλείται «συνασπισμός Τζαμάικα» -Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, με το FPD και τους Πράσινους- θα μπορούσε να φέρει κάποια καλά νέα για την Ευρωζώνη. Προτάσσει ως κύριο λόγο την πεποίθηση πως ο εν λόγω συνασπισμός μπορεί να διατηρήσει τις οικονομικές ευρωπαϊκές πολιτικές, αδιαίρετες σε μεγάλο βαθμό από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στην εγχώρια πολιτική και στις επενδύσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό. Έτσι για άλλη μια φορά οι απόψεις για την ευρωζώνη θα παραμείνουν ίδιες ακόμη και με το FPD στην κυβέρνηση, συμπεραίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την άποψη πως ο συνασπισμός «Τζαμάικα» δεν θα είναι μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, καθώς και τα τρία κόμματα είναι υποστηρικτές της ΕΕ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς με τη Γαλλία και μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν βαθμιαία πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, μόνο αν συνδυαστεί με μεγαλύτερη δημοσιονομική ευθύνη από τα κράτη-μέλη, επισημαίνει.

 


σχετικα αρθρα