current views are: 7

2 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση11:41

Δύο μέρες πριν είχαν σταματήσει για έλεγχο τον δράστη της επίθεσης στη Μασσαλία

Δεν υπήρχε στους καταλόγους με τα ονόματα υπόπτων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής.

Δημοσίευση 11:41’

Δεν υπήρχε στους καταλόγους με τα ονόματα υπόπτων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής.

Ο ύποπτος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι στη Μασσαλία που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέες γυναίκες, είχε παρουσιάσει τυνησιακό διαβατήριο όταν τον είχε σταματήσει για έλεγχο η αστυνομία στη Λιόν, δύο μόλις μέρες πριν από την επίθεση, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μολέν είπε ότι λεπτομέρειες που αφορούσαν τον ύποπτο εμφανίστηκαν στη βάση δεδομένων ποινικού μητρώου και ότι ο άνδρας αυτός χρησιμοποιούσε επτά διαφορετικές ταυτότητες καμία εκ των οποίων δεν υπήρχε στους καταλόγους με τα ονόματα υπόπτων της γαλλικής αντιτρομοκρατικής.

Ο Μολέν πρόσθεσε ότι μια τέτοια ταυτότητα τον εμφάνιζε ως “Άχμεντ Χ“, γεννημένος το 1987 στην Τυνησία, και ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να διακριβώσουν την αυθεντικότητα του τυνησιακού διαβατήριου και το πραγματικό του όνομα. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο ύποπτος ως δράστης είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι ήταν κάτοικος της Λιόν, άστεγος, χωρισμένος και ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες.

Ο ύποπτος ως δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός στρατιώτη αφού προηγουμένως μαχαίρωσε θανάσιμα δύο γυναίκες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας χθες το απόγευμα. Οι αρχές χαρακτήρισαν “τρομοκρατική” την επίθεση.

Χθες το βράδυ, με μια ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας του, του Άμακ, και καταγράφηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστοτόπων SITE, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο δράστης «προερχόταν από (τις τάξεις) των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε «πηγή ασφαλείας» που επικαλέστηκε το Άμακ. Έγιναν περίπου δέκα καταθέσεις μαρτύρων την Κυριακή και πολλοί ανέφεραν ότι άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μολέν, “δεν υπάρχει κανένα στοιχείο” που να επιτρέπει να συνδέσουμε τον δράστη με το ΙΚ “σε αυτό το στάδιο” της έρευνας.


σχετικα αρθρα