current views are: 11

6 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση12:16

Μετά την Καταλονία ποιός; Αυτές είναι οι περιοχές με αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη

Πολλές περιοχές που εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Δημοσίευση 12:16’

Πολλές περιοχές που εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η Καταλονία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο μεγάλων μέσων ενημέρωσης λόγω του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που διεξήγαγε. Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο για όλη την Ευρώπη ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιοχές που εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμά του το CNBC τα αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη μπορούν να κυμανθούν από μικρούς δήμους σε ολόκληρες περιοχές και τα κίνητρα πίσω από την επιθυμία να πορευτούν μόνα τους, ποικίλουν επίσης, περιλαμβάνοντας από γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές μέχρι οικονομικές και ιστορικές αιτίες. Ενώ μερικά αποσχιστικά κινήματα επιδιώκουν να κερδίσουν λίγο περισσότερη αυτονομία από την εθνική κυβέρνηση, άλλα – όπως η Καταλονία – αποσκοπούν στην απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας και τίποτε λιγότερο.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία όπου τα κράτη μπορούν να έχουν πολύ μεγάλες γλωσσικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές τείνουν να έχουν πολυάριθμα και σημαντικά αποσχιστικά κινήματα να αντιμετωπίσουν. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο με ορισμένα νησιά – όπως η Σικελία ή οι Νήσοι Φερόε (μεταξύ Νορβηγίας, Σκωτίας και Ισλανδίας) – και οι χερσόνησοι (όπως η Κορνουάλη στη νοτιοδυτική Αγγλία) συχνά αναζητούν περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία, από τα κέντρα της εξουσίας.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter δήλωσε πως «Η Ευρώπη των περιφερειών επιστρέφει».

«Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ιταλίας, και αυτό δεν είναι ένα μοναδικό πρόβλημα», ανέφερε ο ίδιος.

Στο δημοσίευμά του το CNBC επισημαίνει μερικά από τα μεγαλύτερα και μακρόχρονα αυτονομιστικά κινήματα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το δημοψήφισμα της Καταλονίας.

Βενετία και Λομβαρδία

Οι πλούσιες ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο της Ιταλίας πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με στόχο την αύξηση της αυτονομίας.

Και οι δύο περιοχές εμφανίζουν έντονα αποσχιστικές τάσεις, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας από την αντίληψη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται στον φτωχότερο Νότο της Ιταλίας. Όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας με την Καταλονία, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απαγορεύει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης και έτσι οι πολίτες των περιοχών θα ερωτηθούν εάν θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία (και κατά συνέπεια περισσότερα χρήματα) από την εθνική κυβέρνηση.

Όντας περισσότερο γνωστή ως η πόλη του ρομαντισμού και όχι τόσο για τις εθνικιστικό της φρόνημα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενετία έγινε κομμάτι της Ιταλίας το 1866. Το 2014 η Βενετία πραγματοποίησε το δικό της δημοψήφισμα όπου πάνω από 2 εκατ. πολίτες (το 89%) ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της από την Ιταλία.

Φλάνδρα και Βαλλονία

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που χωρίζεται σε τρεις κοινότητες, γλώσσες και περιοχές. Η Φλάνδρα και η φλαμανδική κοινότητα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με επίσημη γλώσσα τα ολλανδικά ή φλαμανδικά. Έπειτα, υπάρχει ο κυρίως γαλλόφωνος νότος, γνωστός ως Βαλλονία, ενώ υπάρχει και μια γερμανόφωνη περιοχή στα ανατολικά της χώρας. Υπάρχουν επίσης σημαντικά κινήματα μέσα σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές που προσπαθούν για την ανεξαρτησία. Πολιτικές ομάδες όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, μια εθνικιστική, συντηρητική ομάδα που κυριαρχεί στο βελγικό κοινοβούλιο, υποστηρίζουν τη σταδιακή απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Η Χώρα των Βάσκων

Μια περιφέρεια της Ισπανίας που παρακολουθεί σίγουρα με ενδιαφέρον τα γεγονότα στην Καταλονία είναι η Χώρα των Βάσκων, μια “αυτόνομη κοινότητα” που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.

Όπως και η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων έχει τη δική της γλώσσα και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Σε αντίθεση με την Καταλονία, έχει επίσης και μια ιστορία βίαιου αποσχισμού με διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξήγαγε η εθνικιστική και αυτονομιστική ομάδα Ετα. Το 2014 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 123 χιλιομέτρων στη Χώρα των Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία διεκδικώντας το δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους.

Τα αποσχιστικά κινήματα παραμένουν μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην περιοχή, με τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου αποσχιστικού κόμματος της περιοχής – το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων – να δηλώνει πρόσφατα ότι ελπίζει πως η περιοχή θα μπορέσει να διεξάγει το δικό της δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στα χνάρια της Καταλονίας.

Νότιο Τυρόλο

Η περιφέρεια του νότιου Τυρόλο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, αλλά είναι ξεκάθαρα μια μη ιταλική περιοχή, με τη γερμανική γλώσσα να είναι η κυρίαρχη γλώσσα, ενώ μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού της περιοχής να μιλάει ιταλικά. Παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομη επαρχία από το 1972, δίνοντάς της ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτοδιάθεσης – η περιοχή έχει ένα αποσχιστικό κίνημα που θα ήθελε να αποχωρήσει από την Ιταλία και να επανενωθεί με την Αυστρία. Η περιοχή ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά προσαρτήθηκε στην Ιταλία μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκωτία

Μία άλλη χώρα που παρακολουθεί με περίσσιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το καταλανικό δημοψήφισμα, είναι η Σκωτία. Παρότι διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για ανεξαρτησία το 2014 – το οποίο μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση αποδέχτηκε – οι αυτονομιστές έχασαν, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δεν εγκατέλειψε την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα δια διενεργηθεί κι άλλο δημοψήφισμα.


σχετικα αρθρα