current views are: 21

21 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση03:56

«Στον τοίχο» οι λεονταρισμοί του Ερντογάν από την έδρα του ΟΗΕ – «Τον δικάζουν» Δένδιας και Σολτς – Στη ζητιανιά για τα F-16 o Σουλτάνος

Μετά τη… σφαλιάρα, ο Σουλτάνος ανέφερε στο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.
 
 

Δημοσίευση 03:56’

Μετά τη… σφαλιάρα, ο Σουλτάνος ανέφερε στο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.
 
 

Άστραψε και βρόντηξε ο Νίκος Δένδιας, στον απόηχο τις εμετικής αναφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη και το βήμα του ΟΗΕ, για «νεκρά παιδάκια στο Αιγαίο».

«Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών βάζοντας στη θέση του τον… μικρό Σουλτάνο.

Όμως η… διπλωματική ταπείνωση έστρεψε τον Τούρκο πρόεδρο στην αγκαλιά προθύμων και μη, αφού η ζητινιά του για τα F-16 συνεχίζεται, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις ΗΠΑ. «Μιλούν θετικά», ανέφερε στο Reuters, χωρίς να διευκρινίσει αν είναι η πραγματικότητα ή κάποιο όνειρο θερινής νυκτός.

Η πληρωμένη απάντηση Δένδια στον Ερντογάν

Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, κάθε φορά, διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική.

Η χώρα, η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. Κατ’ αρχάς η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και, βεβαίως, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πως η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

«Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

Προβαίνοντας για άλλη μία φορά σε αντιστροφή της πραγματικότητας, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε τις γνωστές ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού περιέγραψε πώς η Τουρκία εργάζεται για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων πίσω στην πατρίδα τους ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βάζει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ζωή, σε αντίθεση με άλλους που χτίζουν φράχτες στα σύνορα και σστιβάζουν πρόσφυγες σε στρατόπεδα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ανέφερε πως κάνει παράνομα push backs, μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και βυθίζει τα σκάφη των μεταναστών.

Δεν θέλουμε να βλέπουμε πτώματα μωρών στα νερά του Αιγαίου, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ο Ερντογάν έφερε μαζί του και φωτογραφίες με νεκρά παιδιά και τις παρουσίασε ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελλάδας στη θάλασσα.

«Την περασμένη εβδομάδα, ένα μωρό, ο Asim -ηλικίας μόλις 9 εβδομάδων- και ο 4χρονος Abdulvahab έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση της βάρκας στην οποία επέβαιναν από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο Σουλτάνος έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να ανταπροκριθεί στις προσκλήσεις για συνεργασία, ενώ συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, δεν παρέλειψε να ξαναμιλήσει για «τουρκική μειονότητα« στην Ελλάδα με δικαιώματα που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Για το Κυπριακό είπε ότι επιθυμεί λύση που θα αναγνωρίζει δύο κράτη και δύο έθνη με ίσα δικαιώματα, ενώ κάλεσε να αρθούν οι κυρώσεις και το εμπάργκο στην «ΤΔΒΚ».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως «Μαζί, πρέπει να βρούμε μια λογική διπλωματική λύση που θα προσφέρει και στα δύο μέρη μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση».

Αναζητώντας (ή ζητιανεύοντας) F-16

Μετά τη… σφαλιάρα, ο Σουλτάνος ανέφερε στο Reuters ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του.

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά F-16 της εταιρείας Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη που διαθέτει ήδη.

«Μιλούν θετικά», είπε ο Ερντογάν, πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς.

Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε ότι θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα και των δύο προέδρων, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα κάποια συνάντηση μεταξύ τους.

Οργισμένος ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι «εκνευρισμένος» με την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έναν ευρασιατικό οργανισμό στον οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι σκοπεύει να εντάξει τη χώρα του, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, στον Οργανισμό αυτόν.

«Δεν πρόκειται για έναν οργανισμό που παρέχει σημαντική συμβολή στην καλή, παγκόσμια συνύπαρξη», σχολίασε ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Επομένως, είμαι πολύ εκνευρισμένος με αυτήν την εξέλιξη. Όμως σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε πως θα καταστήσουμε σαφές ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είναι επιτυχής», πρόσθεσε.

Ο Σολτς εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει για άλλη μια φορά να σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, κάτι που τόσο η Άγκυρα όσο και το Βερολίνο θέλουν να αποτρέψουν.


σχετικα αρθρα