current views are: 19

24 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:48

Δημοσκοπική κατρακύλα για τον Ερντογάν – Σενάρια για αναβολή των εκλογών μέσω τεχνητής κρίσης με Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ψάχνει λύσεις και μια απο αυτές είναι να αναβάλει τις εκλογές επικαλούμενος κρίση με την Ελλάδα.

Δημοσίευση 15:48’

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ψάχνει λύσεις και μια απο αυτές είναι να αναβάλει τις εκλογές επικαλούμενος κρίση με την Ελλάδα.

Εντείνονται τις τελευταίες ώρες τα σενάρια στην Τουρκία που θέλουν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε αναβολή των εκλογών του Ιουνίου του 2023 με δικαιολογία… τα ελληνοτουρκικά!

Σε καθημερινή πια βάση η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της απέναντι στη χώρα μας ενώ μετά το κακοστημένο σόου του τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ εργαλειοπώντας το μεταναστευτικό, επανήλθε βάζοντας τα με την Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη.

Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για να στοχεύσουν και να πολιορκήσουν την Τουρκία. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ,  σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι CNN Turk παρουσιάστηκε χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις στην Έλλαδα, με τον αναλυτή της εφημερίδας Hurriyet Aμτουλκαντίρ Σέλβι να μιλά για μια «αλυσίδα» που έχει δημιουργηθεί απένταντι από την Τουρκία και εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως και την Κύπρο.

«Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει  τα γεγονότα να τα δούμε απο την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή. Φτάνουν μέχρι τη Μεσόγειο».

«Η Άγκυρα θα κλιμακώσει»

Όπως παρατηρούν διεθνολόγοι – πανεπιστημιακοί, το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και βιαιότητα στη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των τούρκων αξιωματούχων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα κλιμακώσει η πλευρά της Άγκυρας αυτή την έντονη ρητορική. Το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δείχνοντας φωτογραφίες, έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο με τον οποίον η ίδια η Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν φυσικά έχει αποφασίσει να πορευθεί» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου στο ΑΠΘ, Μίλτος Σαρηγιαννίδης.

«Το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε μπροστά στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως ένας άλλος πλασιέ ψευδών ειδήσεων δεν τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει να κερδίσει το momentum. Τον ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή να μιλήσει στο δικό του ακροατήριο, και το δικό του ακροατήριο δεν είναι το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση» τονίζει ο κ. Σαρηγιαννίδης και εξηγεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας με αυτή τη ρητορική που χρησιμοποιεί θέλει να απευθύνεται σε κράτη με σημαντικούς και συμπαγείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Ψάχνει για σανίδα σωτηρίας

Οι αρνητικές επιδόσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και η συνεχιζόμενη «βουτιά» της λίρας οδηγούν στη ραγδαία φτωχοποίηση του τουρκικού λαού, προκαλώντας έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις στις οποίες η δημοφιλία του Ερντογάν κατρακυλά με γοργούς ρυθμούς.

Ενδεικτική της ανησυχίας του τούρκου προέδρου είναι η κίνησή του να εφαρμόσει νέα εκλογική στρατηγική που θα επικεντρωθεί στη νίκη των προεδρικών εκλογών αντί στη διασφάλιση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Η μετατόπιση αυτή, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα yetkinreport.com, δείχνει ότι υπάρχει πράγματι ανησυχία πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα όσο πριν.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ψάχνει λύσεις και μια απο αυτές είναι να αναβάλει τις εκλογές επικαλούμενος κρίση με την Ελλάδα.

Καθώς πολλοί αναρωτιούνται πώς και αν μπορεί να γίνει η μετάβαση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν, στο «τραπέζι» μπαίνει το σενάριο της εργαλειοποίησης των άρθρων του -αναθεωρημένου το 2017- τουρκικού Συντάγματος και της σύνδεσής του με τεχνητή κρίση στα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να αιτιολογηθεί αναβολή των εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα άρθρα, 78 και 119 του Συντάγματος -περίπτωση πολέμου και κατάσταση έκτακτης ανάγκης- προβλέπουν αναβολή των εκλογών για έναν χρόνο και έξι μήνες, με ανοικτό το περιθώριο περαιτέρω παράτασης της εν λόγω αναβολής σε περίπτωση πολέμου.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το άρθρο 78 περιγράφει αποκλειστικά την περίπτωση πολέμου, ωστόσο το άρθρο 119, παρότι αρκετά πιο περιοριστικό για τον πρόεδρο της Τουρκίας, περιλαμβάνει εσωτερικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές και μπορεί να αξιοποιηθεί με μεγαλύτερη ευκολία. Σημαντική διαφορά ότι σε περίπτωση πολέμου, την απόφαση για αναβολή πρέπει να πάρει η Βουλή, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 78 του τουρκικού Συντάγματος αναφέρει ότι «αν η διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρηθεί αδύνατη λόγω πολέμου, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών για έναν χρόνο. Αν οι λόγοι δεν εξαλειφθούν, τότε η αναβολή μπορεί να επαναληφθεί σε συμφωνία με τη διαδικασία της αναβολής».

Το άρθρο 119, το οποίο προβλέπει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, δίνει τη δυνατότητα αναβολής των εκλογών για έξι μήνες. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεδομένου ότι η συνταγματική τάξη έχει διασαλευθεί ήδη μία φορά, καθώς με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 ακολούθησε μια αναθεώρηση που αφενός έδωσε υπερεξουσίες στον πρόεδρο, αφετέρου περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης, η κατά το δοκούν ερμηνεία του Συντάγματος για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων πολιτικών στόχων από τον τούρκο πρόεδρο δεν αποκλείεται πλέον από την Αθήνα, έστω και ως ακραίο σενάριο.


σχετικα αρθρα