current views are: 11

11 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση21:04

Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα κυπριακά ύδατα ετοιμάζει η Τουρκία

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

 

Δημοσίευση 21:04’

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

 

Μιλώντας στο 8ο Ενεργειακό Συνέδριο στην Αττάλεια ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έκανε γνωστές τις προθέσεις της Τουρκίας για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως θα ανοιχτούν “πηγάδια” σε τουρκικά και κυπριακά ύδατα: «Θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας βαθιά γεώτρηση το 2018. Θα αξιοποιήσουμε την ηλιακή και αιολική ενέργεια και τον εγχώριο άνθρακα. Έχουμε αυξημένα αποθέματα άνθρακα για να επιστρέψουμε στις εγχώριες πηγές. Θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε ”πηγάδια” σε τουρκικά και κυπριακά νερά».

Παράλληλα τόνισε πως έως τις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει και η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Ακουγιού: «Εάν καταφέρουμε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου του 2023, την 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο δώρο για εμάς».


σχετικα αρθρα