current views are: 13

27 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:24

Δολοφονία Τζ. Κένεντι: Τι δείχνουν τα πρώτα απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στο φως

Τα 2.891 κρατικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γεννούν νέα ερωτήματα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963

Δημοσίευση 13:24’

Τα 2.891 κρατικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γεννούν νέα ερωτήματα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν 2.891 κρατικά έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι στο Ντάλας το 1963. Ωστόσο, δεν πρόκειται για το σύνολο των εγγράφων που αναμένονταν καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ενέδωσε στις πιέσεις των Μυστικών Υπηρεσιών και – για την ώρα – χιλιάδες έγγραφα παραμένουν απόρρητα

Τα 2.891 κρατικά ντουκουμέντα γεννούν περισσότερα ερωτήματα παρά δίνουν απαντήσεις για τη δολοφονία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας ελπίζουν πως στα έγγραφα θα βρουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις για την ύπαρξη δεύτερου δολοφόνου, πέραν του Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ, για κυβερνητική συνωμοσία, για εμπλοκή των κουβανικών και σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών ή για δάκτυλο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η απομαγνητοφώνηση κατάθεσης του πρώην διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, τον Απρίλιο του 1975, όπου το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο κυριολεκτικά κόβεται στην ερώτηση για το εάν ο Όσβαλντ συνεργαζόταν με τη CIA.

«Υπάρχει οιαδήποτε πληροφορία που να σχετίζεται με τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι που με οποιονδήποτε τρόπο να καταδεικνύει ότι ο Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ ήταν με κάποιο τρόπο πράκτορας της CIA ή πράκτορας μίας υπηρ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία σελίδα του εγγράφου.
Το έγγραφο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει άλλες σελίδες, συνεπώς η έλλειψη στην τελευταία φαντάζει παράξενη.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ένα υπόμνημα που έλαβε ο διευθυντής του FBI τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του προέδρου, όπου αναφέρεται ότι δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Cambridge News έλαβε 25 λεπτά πριν το χτύπημα τηλεφωνική προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν «μεγάλες ειδήσεις».

Το άγνωστο πρόσωπο που κάλεσε τον δημοσιογράφο τον προέτρεψε να τηλεφωνήσει στην αμερικανική πρεσβεία και μετά το έκλεισε.

Δημοσιογράφος της «Cambridge News» δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπάρχει κανένα εσωτερικό αρχείο για το τηλεφώνημα.

Σημειώνεται ότι αρκετές χιλιάδες έγγραφα δεν αποδεσμεύτηκαν σήμερα, μετά από ενστάσεις που εξέφρασαν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Να σημειώσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ τους έδωσε προθεσμία έξι μηνών να ελέγξουν εκ νέου τα έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια θα δημοσιευτούν εκτός κι αν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας ή διπλωματικής τάξης.


σχετικα αρθρα