current views are: 15

6 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:47

Σάλος στην Τουρκία: Οι γιοι, η κόρη και ο θείος του Μπ. Γιλντιρίμ στα Paradise Papers

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, οι γιοι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, διατηρούν δυο ακτοπλοϊκές εταιρίες στην Μάλτα, τις Hawke Bay Marine Co. Ltd και Black Eagle Marine Co. Ltd.

Δημοσίευση 12:47’

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, οι γιοι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, διατηρούν δυο ακτοπλοϊκές εταιρίες στην Μάλτα, τις Hawke Bay Marine Co. Ltd και Black Eagle Marine Co. Ltd.

Και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, «ακουμπάνε» τα Paradise Papers, τα νέα έγγραφα με ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων που χρησιμοποιούν off shore λογαριασμούς, για να αποφύγουν τους φόρους των χωρών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, οι γιοι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, διατηρούν δυο ακτοπλοϊκές εταιρίες στην Μάλτα, τις Hawke Bay Marine Co. Ltd και Black Eagle Marine Co. Ltd

Η πρώτη ιδρύθηκε το 2004 και η δεύτερη του 2007 και κατά την διάρκεια της ίδρυσης τους, ο Γιλντιρίμ ήταν υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας.

Σήμερα, οι δυο εταιρίες συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους, με τον Ερκάμ Γιλντιρίμ να είναι μεγαλομέτοχος και διευθυντής και των δύο.

Τα έγγραφα, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν τρεις εταιρείες που προηγουμένως αποκάλυψαν Οι Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Συνεργασίες (EIC), πως συνδέονταν με τους γιους του Γιλντιρίμ. Τα ονόματα αυτών των εταιρειών είναι η ναυτιλιακή εταιρεία South Seas Shipping NV και South Seas Shipping με τη Nova Warrior Limited και τη Dertel Shipping Limited.

Σύμφωνα με τα εξετασθέντα έγγραφα, ο επικεφαλής της ναυτιλιακής εταιρείας South Seas Shipping είναι ο Ερκάμ Γιλντιρίμ. Η εταιρεία αυτή είναι επίσης μέτοχος της Nova Warrior Limited και της Dertel Shipping Limited. Αυτό δείχνει ότι Ερκάμ ασχολείται ενεργά με τις τρεις εταιρείες εκτός από τη Black Eagle Marine Co. Ltd και την Hawke Bay Marine Co Ltd.

Ο θείος και η κόρη του Μπ. Γιλντιρίμ

Η Nova Warrior Limited, η οποία ανήκει στον Ερκάμ, εμφανίζεται ως Oras Shipping and Trading Co. Ltd. με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στα αρχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Σύμφωνα με το Εμπορικό Μητρώο, οι μέτοχοι της Oras φαίνονται να είναι ο Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ και η Νιχάν Νουρ Τσακίρ, αλλά και οι Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι που ήταν στενοί φίλοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ μέχρι τον Ιούλιο του 2006. Ο επιχειρηματικός εταίρος του Μπιναλί Γιλντιρίμ, πριν γίνει Υπουργός Μεταφορών, ήταν ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της Oras Shipping και των Ερκάμ και Μπουλέντ Γιλντιρίμ, όμως τα αρχεία της Μάλτας δείχνουν ότι η Oras Shipping και ο Ερκάμ συνεργάζονται. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΙΜΟ, υπάρχει ένα σκάφος εγγεγραμμένο στη Nova Warrior Limited, η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Hawke Bay Marine είναι επίσης ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του πλοίου.

Ο διευθυντής της Nova Warrior Limited είναι ο Σουλεϊμάν Βαρόλ, ο αγαπημένος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Υπάρχουν τρεις άλλες εταιρείες στις οποίες μοιάζει σαν διευθυντής ο Σουλεϊμάν Βαρόλ. Τα ονόματα αυτών των εταιρειών είναι η Nova Ponza Limited, η Rory Malta Limited και η Dertel Shipping Limited.

Σύμφωνα με τα αρχεία επικεφαλής της Rory Malta Limited, είναι ο Γιλμάζ Ερεντζέ, θείος του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τα αρχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, υπάρχει επίσης ένα πλοίο που είναι νηολογημένο στη Rory Malta Limited.

Ο θείος του Γιλντιρίμ, Γιλμάζ Ερεντζέ έχει επίσης μια offshore εταιρεία με τον Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ. Έτσι, ο αριθμός των εταιρειών με έδρα τη Μάλτα που σχετίζονται με την οικογένεια διπλασιάζεται. Ο άλλος εταίρος της Tulip Maritime Limited είναι ο πρώην δικαστής Αμπάς Γκιοκτσέ. Το 1994, ο Γιλντιρίμ, ο Γενικός Διευθυντής της IDO, έδωσε τη διαχείριση της ΙDO στον θείο του, κάτι που αποτέλεσε την αιτία συζητήσεων.

Οι γιοι και η κόρη του Γιλντιρίμ, Μπιουσρά Γιλντιρίμ, έχουν δύο εταιρείες στην Τουρκία που είναι κοινές. Αυτές είναι οι Derin Denizcilik και Gaye İnşaat. Ο Τσετίν Σεβέν και η Ζίγια Αλπ Γκιουλάν, πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτών των εταιρειών, είναι επίσης εγγεγραμμένοι στη Μάλτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ συμμετέχει επίσης στις off-shore εταιρείες στις οποίες συνδέονται οι Σεβέν και Γκιουλάν.

Ο Τσετίν Σεβέν, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Derin Denizcilik, έχει δύο εταιρείες στη Μάλτα. Αυτές οι εταιρείες είναι η Belcont Shipping Co Ltd και η Berden Shipping and Trading Co. Μεταξύ των εταίρων της δεύτερης εταιρείας είναι τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Gaye İnşaat, Ζίγια Αλπ Γκιουλάν, Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ, αλλά και της εταιρείας Nur Denizcilik Sanayi. Ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ φαίνεται επίσης να είναι επικεφαλής της εταιρείας. Σύμφωνα με το İTO, η Nur Denizcilik ανήκει στον Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι και στον Bayram Ali Τσακίρ. Η Belcont Shipping Co Ltd ιδρύθηκε σε συνεργασία με τους Τσετίν Σεβέν, Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και Hasan Oktay.

Εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες, ο Salih Zeki Cakir έχει πέντε άλλες εταιρείες στη Μάλτα που συνδέονται μεταξύ τους. Αυτές οι εταιρείες απαριθμούνται ως Harmony Navigation, Fast Maritime, Mega Navigation, Bulk Atlantic Shipping και Kolmar Marine Investment.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διευθύνσεις των Τσετίν Σεβέν, Τσαγρί Τζιχάν Τσακίρ, Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ και της εταιρείας Nur Denizcilik είναι οι ίδιες: «Altunizade Sitesi, A Block, Daire 19». Αυτό δείχνει ότι η εν λόγω διεύθυνση συνδέεται με μεγάλο αριθμό υπεράκτιων εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια διεύθυνση είναι και η διεύθυνση του Piri Reis Maritime Foundation, που έχει ιδρυτή, ποιον άλλο, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ.

Όταν πηγαίνουμε στη διεύθυνση, βλέπουμε την εταιρεία OrionAsia Shipping Trading και το όνομα Emin Travel της εταιρείας τουρισμού halal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Εμπορικού Μητρώου, η OrionAsia Denizcilik Yatırım Holding AŞ, περιέχει τα ίδια ονόματα των Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ, Μπαϊράμ Αλί Τσακίρ και Αχμέντ Σαΐντ Ατασόι. Ο Αμπντουρραχμάν Εμίν Ουστούν είναι ο ιδιοκτήτης του Emin Travel που βρίσκεται επίσης στην ίδια διεύθυνση, όπως οι παραπάνω εταιρείες.
 


σχετικα αρθρα