current views are: 13

7 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:16

Η διαφορά των Paradise Papers με τα Panama Papers

Αξίζει να σημειωθεί πως στα Paradise Papers συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα 130 Ελλήνων σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δημοσίευση 08:16’

Αξίζει να σημειωθεί πως στα Paradise Papers συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα 130 Ελλήνων σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Παγκόσμιο σάλο προκάλεσε η διαρροή των Paradise Papers, καθώς βγήκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα πολλών ανθρώπων της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, που έχουν κρυμμένα δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους. Σε τι διαφέρουν όμως από τα Panama Papers, που διέρρευσαν το 2015;

Τα Paradise Papers, όπως ονομάζονται τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα, είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ. 

Τα συγκεκριμένα έγγραφα αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικά στοιχεία, συμβάσεις δανείων, και πλήθος στοιχείων που φαίνεται να αφορούν τουλάχιστον 25.000 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν κάποια σύνδεση με ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα Paradise Papers φέρνουν στο φως μια σειρά από πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες», που φέρονται να έχουν κάνει μια σειρά από επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους. Τα χαρτιά καλύπτουν την περίοδο από το 1950 έως το 2016 και δημοσιεύονται σε 95 μίντια σε όλο τον κόσμο.

Αντίθετα με τα Panama Papers, αυτή η νέα έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά αφορά κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα. Τα χρήματα δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα Paradise Papers συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα 130 Ελλήνων σε περισσότερες από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ στους «φορολογικούς παραδείσους» που επιλέγουν Έλληνες περιλαμβάνονται: Μάλτα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Λαμπουάν, Νησιά Μάρσαλ, Νησί Νέβις, Αγία Λουκία.


σχετικα αρθρα