current views are: 12

7 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:01

Paradise Papers: Οι επενδύσεις του Μπόνο στη Μάλτα και το εμπορικό κέντρο

Η εκπρόσωπός του, πάντως, διέψευσε την οποιαδήποτε εμπλοκή του τραγουδιστή στο σκάνδαλο.

Δημοσίευση 13:01’

Η εκπρόσωπός του, πάντως, διέψευσε την οποιαδήποτε εμπλοκή του τραγουδιστή στο σκάνδαλο.

Μετά τη Μαντόνα, νέες πληροφορίες θέλουν και τον Μπόνο, τον τραγουδιστή του δημοφιλούς συγκροτήματος U2 να εμπλέκεται στο φορολογικό σκάνδαλο των Paradise Papers. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο Μπόνο, κατά κόσμον Πολ Χιούσον, έχει επενδύσει σε εταιρεία με εδρα στη Μάλτα και έχει επενδύσει σε εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. 

Ειδικότερα, ο τραγουριστής είναι επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Ausra έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007.

Ακολούθως μεταβίβασε την κυριότητα στη Nude Estates 1, εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων.    
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Μάλτα είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες.

Από την πλευρά του Μπόνο, πάντως, διαψεύστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του καλλιτέχνη στην υπόθεση, με την εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «Ο Μπόνο ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015», ενώ συμπλήρωσε ότι ήταν «παθητικός επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο και στην εταιρεία Guernsey που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο».

Η Ελισάβετ 2η μεταξύ των στόχων της έρευνας

Όμως μεταξύ των ιδιοκτητών της Sibur περιλαμβάνεται ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας οικείος του ρώσου προέδρου, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και ένας γαμπρός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τους New York Times.
Η ICIJ έφερε επίσης στο φως στρατηγικές φοροαποφυγής άλλων πρώτης τάξεως πολιτικών ηγετών. Έτσι η βασίλισσα Ελισάβετ 2η της Αγγλίας διαθέτει, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, ιδιοκτησίας της βασίλισσας και πηγής των εισοδημάτων της, περίπου δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε κεφάλαια στα νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, σύμφωνα με το BBC και την Guardian.

«Όλες οι επενδύσεις μας είναι θεμιτές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ. Και οι επενδύσεις «με κεφάλαια στο εξωτερικό» δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,3% της συνολικής αξίας του Δουκάτου, σύμφωνα με την ίδια.
Στη Βραζιλία, οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας Ενρίκε Μεϊρέγες και Μπλέρο Μάγκι αρνήθηκαν με τη σειρά τους οποιαδήποτε παρατυπία μετά τη σύνδεση των ονομάτων τους με εταιρείες οφσόρ σε φορολογικούς παραδείσους.

Ένας φίλος που δημιουργεί προβλήματα

Στον Καναδά, ο δισεκατομμυριούχος Στίβεν Μπρόνφμαν, επικεφαλής της εταιρείας οίνου και οινοπνευματωδών Seagram, τοποθέτησε μαζί με τον νονό του, τον Λίο Κόλμπερ, 60 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια (52 εκατ. ευρώ) σε μια εταιρεία οφσόρ στα νησιά Καϊμάν.
Αυτός ο φίλος του Τζάστιν Τριντό, υπεύθυνος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2015 για λογαριασμό του καναδικού φιλελεύθερου κόμματος, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη με υποσχέσεις να μειώσει τις ανισότητες και να εμπεδώσει τη φορολογική δικαιοσύνη.

Ρώσοι πολιτικοί επίσης υποβάθμισαν διαρροές των Paradise Papers με στόχο δύο δημόσιες εταιρείες, τη VTB, δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις και η οποία έχει επενδύσει στην Twitter, και την Gazprom, τη γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει εμμέσως ένα επενδυτικό σχήμα που έχει μερίδια στη Facebook.

Οι διαρροές αυτές έχουν στόχο «να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας συγκεχυμένες διατυπώσεις», κατήγγειλε ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής άνω βουλής.

 


σχετικα αρθρα