current views are: 8

30 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση21:33

Κρίσιμο τετ α τετ Α. Μέρκελ – Μ. Σουλτς και Χ. Ζεεχόφερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τη δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο φαίνεται να εντείνει σε μεγάλο βαθμό η αντίστασει που φέρνει, σημαντικό μέρος του SPD καθώς θέλει να αποφύγει νέα συγκυβέρνηση με το CDU της κυρίας Μέρκελ

Δημοσίευση 21:33’

Τη δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο φαίνεται να εντείνει σε μεγάλο βαθμό η αντίστασει που φέρνει, σημαντικό μέρος του SPD καθώς θέλει να αποφύγει νέα συγκυβέρνηση με το CDU της κυρίας Μέρκελ

Η πρώτη διερευνητική συνάντηση ανάμεσα στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς και τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, πραγματοποιείται απόψε σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ακυβερνησία που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία με τον πρόεδρο της, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο οποίος στη σημερινή συνεδρίαση τελεί χρέη διαμεσολαβητή, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων εκλογών.  

Τη δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο φαίνεται να εντείνει σε μεγάλο βαθμό η αντίστασει που φέρνει, σημαντικό μέρος του SPD καθώς θέλει να αποφύγει νέα συγκυβέρνηση με το CDU της κυρίας Μέρκελ. «Το να μην θέλεις να κυβερνήσεις τη Γερμανία δεν είναι τόσο κακό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστερ Σνάινερ, πριν από το διερευνητικό ραντεβού.

Κατά την αποψινή συνάντηση πάντως δεν αναμένεται να γίνουν συζητήσεις επί της ουσίας και συγκεκριμένων πολιτικών πεδίων. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο να διαπιστώσει εάν υπάρχει επί της αρχής βούληση για διαπραγματεύσεις και εάν οι δυνητικοί εταίροι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν κόκκινες γραμμές προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα τρικομματική. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις θα οριστεί και νέα συνάντηση των τριών, αυτή τη φορά όμως χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα