ΔΙΕΘΝΗ

Αλαλούμ με την ιθαγένεια ενός μωρού στην Κύπρο γιατί ο πατέρας του είναι... Τούρκος

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2017, 00:01 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2017, 21:06
Αλαλούμ με την ιθαγένεια ενός μωρού στην Κύπρο γιατί ο πατέρας του είναι... Τούρκος
Facebook Twitter Whatsapp

Η υπόθεση έχει γίνει πρώτο θέμα στα Social media.

Όλη την Κύπρο έχει διχάσει τις τελευταίες ημέρες η ιστορίας μιας νεαρής φιλολόγου, η οποία έκανε παιδί με έναν Τούρκο εκτός γάμου από την κατεχόμενη πλευρά του νησιού, αλλά εδώ και τρεις μήνες δεν μπορεί το μωρό της να πάρει την Κυπριακή υπηκοότητα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί ξανά στα χρονικά!

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Η Μαρία, γνώρισε μέσω κοινής παρέας τον Τούρκο σύντροφό της, πριν 2,5 χρόνια, στα κατεχόμενα και έκτοτε είναι ζευγάρι. «Έμεινα έγκυος και πριν 3 μήνες γέννησα τον γιο μου στα κατεχόμενα όταν είχα πάει να επισκεφθώ τον πατέρα του παιδιού μου. Δεν ήταν προγραμματισμένο, αφού το περιμέναμε αργότερα μέσα στον μήνα».

Μετά τη γέννηση του γιου της, η Μαρία μετέβη στις ελεύθερες περιοχές για να δηλώσει το παιδί της και να πάρει κυπριακή ιθαγένεια και πιστοποιητικό γέννησης. «Πηγαίνοντας στον Έπαρχο για να καταθέσω τα απαραίτητα στοιχεία, όταν τους ενημέρωσα ότι ο σύντροφός μου είναι Τούρκος υπήκοος, άλλαξαν έκφραση και μου είπαν ότι δεν τους έτυχε ξανά κάτι αντίστοιχο και ότι δεν γνωρίζουν αν ο γιος μου δικαιούται την κυπριακή υπηκοότητα με αυτά τα δεδομένα και ότι έπρεπε να περιμένω. Γιατί να υπάρχει καθυστέρηση αφού εγώ είμαι Κύπρια υπήκοος; Θέλουμε να ταξιδέψουμε και δεν μπορούμε γιατί ο γιος μου δεν έχει ταυτότητα λόγω της έλλειψης ιθαγένειας».

«Η υπόθεση της Μαρίας, όντως είναι πρωτόγνωρη και χρειάζεται να εξεταστεί εκτενώς. Στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κάτι αντίστοιχο και είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν δικαιούται να πάρει υπηκοότητα ο γιος της ή όχι. Δώσαμε, βεβαίως, πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ιθαγένειας» λέει για την υπόθεση ο επαρχιακός Λειτουργός Λευκωσίας. 

Όπως τονίζει ο Λειτουργός, το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι η Μαρία γέννησε στα κατεχόμενα, αλλά στο ότι ο πατέρας του παιδιού είναι Τούρκος υπήκοος χωρίς μόνιμη άδεια παραμονής στην Κύπρο. 

«Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν και είμαστε στη διαδικασία να αποστείλουμε σχετική επιστολή στον Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ο οποίος είναι αρμόδιος να λάβει την απόφαση. Ενδεχομένως να ζητηθεί και γνωμάτευση από την Γενική Εισαγγελία, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι απομακρυσμένο σενάριο» καταλήγει.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr