current views are: 11

6 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:31

«Κοινό μυστικό» η τυμβωρυχία αρχαίων τάφων στην Κύπρο – Γίνεται ακόμα και τη νύχτα!

Η αρχαιολόγος απέστειλε επιστολή στη Βουλή για το ζήτημα.

Δημοσίευση 07:31’

Η αρχαιολόγος απέστειλε επιστολή στη Βουλή για το ζήτημα.

Ανστάτωση έχει προκληθεί στην Κύπρο από τις καταγγελίες για συνεχιζόμενη τυμβωρυχία αρχαίων τάφων στα Κουκλιά της Πάφου. 

Αυτό επισημαίνει η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Μαρία Ιακώβου, η οποία επισημαίνει πως «οι τυμβωρύχοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως, επιστρατεύοντας ακόμη και μηχανήματα όπως εκσκαφείς για τη σύληση αρχαίων τάφων».

Η κ. Ιακώβου κλήθηκε από τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών ‘Αννα Θεολόγου να παραθέσει τις απόψεις της, λόγω του ερευνητικού της έργου στα Κούκλια, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το αρχαίο αγγείο του 13ου π.Χ αιώνα, το οποίο η Αίγυπτος διεκδικεί ως δικό της.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αγγείο δεν προέρχεται από γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου, αλλά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγά στα Κούκλια.

Η κ. Ιακώβου σε επιστολή της κατάγγειλε ότι «οι παράνομες ανασκαφές στα Κουκλιά, και όχι μόνο στη θέση Χασάν Αγά, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο». Από το 2006, αναφέρει, που διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πολιτείας, έχουμε εντοπίσει δεκάδες φρεσκοανοιγμένους τάφους, για τους οποίους ενημερώνουμε πάντοτε τους τοπικούς υπεύθυνους.

Η ίδια καταγγέλλει στην επιστολή της ότι την ανασκαφή στη θέση Μαρτσέλλος την έκαψαν το 2011 για να μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων. «Δεν υπάρχει καμιά προστασία από κανένα, ούτε και στα υπό ανασκαφή τεμάχια. 

Η τυμβωρυχία είναι κοινό μυστικό και επειδή δεν φοβούνται κανέναν οι γνωστοί-άγνωστοι ανοίγουν τάφους σε απόσταση 50 μέτρων από ‘κει που διεξάγονται ανασκαφές», σημειώνει η Κυπρία αρχαιολόγος.

«Εμείς δουλεύουμε τη μέρα (κάθε Ιούνιο) και κείνοι τη νύχτα και σχεδόν ολόχρονα, χρησιμοποιώντας μηχανικούς εκσκαφείς!», τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Μαρία Ιακώβου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


σχετικα αρθρα