current views are: 11

7 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:33

Παλαιστίνη: «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον ανόητο Τραμπ», φωνάζουν διαδηλωτές

Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς, το Ισραήλ ενισχύει τα στρατεύματα στη Δυτική Όχθη

Δημοσίευση 12:33’

Σε ιντιφάντα καλεί η Χαμάς, το Ισραήλ ενισχύει τα στρατεύματα στη Δυτική Όχθη

Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε μία από τις πιο «ταραγμένες» περιοχές στον πλανήτη μετά την απόφαση των ΗΠΑ και του προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Ενδεικτικά στη Βηθλεέμ, σε διαμαρτυρία Παλαιστινίων σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους που πυκνώνει διαρκώς.

Η ισλαμική ομάδα Χαμάς προέτρεψε τους Παλαιστίνιους την Πέμπτη να εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να ξεκινήσουν μια νέα εξέγερση (Ιντιφάντα) εναντίον του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ενισχύει στρατεύματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναπτύσσει πολλά νέα τάγματα στρατού και θέτει άλλες δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας, περιγράφοντας τα μέτρα ως μέρος της “ετοιμότητάς του για πιθανές εξελίξεις”.

Οι διαμαρτυρίες μέχρι στιγμής έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών..

Αλλά δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στο φράχτη των συνόρων με το Ισραήλ και έριξαν πέτρες στους στρατιώτες από την άλλη πλευρά. Μέσα στη Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συσπειρώθηκαν, μερικοί ψάλλοντας: “Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον ανόητο Τραμπ” ενώ έκαψαν λάστιχα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε πολιτικές δεκαετιών των ΗΠΑ την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ – το σπίτι των ιερών χώρων στις μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές θρησκείες – αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

“Πρέπει να ζητήσουμε και θα πρέπει να εργαστούμε για την έναρξη μιας intifada (παλαιστινιακής εξέγερσης) μπροστά στον σιωνιστικό εχθρό”, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh σε ομιλία του στη Γάζα.

Εικόνες από τη Βηθλεέμ

Μπ. Νετανιάχου: Ο Ντ. Τραμπ «πέρασε για πάντα στην ιστορία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «πέρασε για πάντα στην ιστορία» της Ιερουσαλήμ μετά την αναγνώριση της πόλης αυτής ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πέρασε για πάντα στην ιστορία της πρωτεύουσάς μας. Το όνομά του θα βρίσκεται δίπλα σε άλλα ονόματα στην δοξασμένη ιστορία της πόλης μας», σημείωσε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτίμησε μάλιστα πως πολλές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ ενώ αποκάλυψε πως υπάρχουν ήδη επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν κατονόμασε καμία από τις χώρες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες μπορεί να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ προτού ακόμη μεταφέρουν την δική τους οι ΗΠΑ.

Φ. Μογκερίνι: Η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους

Η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μογκερίνι είπε πως θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Η Ρωσία καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η Ρωσία θα ασκήσει κριτική στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Επίσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και RT


σχετικα αρθρα