current views are: 10

9 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση04:30

Επιπόλαιες νεκροψίες στη Γερμανία

Κανόνας παρά… εξαίρεση οι λανθασμένες νεκροψίες στη Γερμανία.

Δημοσίευση 04:30’

Κανόνας παρά… εξαίρεση οι λανθασμένες νεκροψίες στη Γερμανία.

Ο γερμανός ιατροδικαστής Μαρσέλ Φέρχοφ έμεινε έκπληκτος όταν είδε ένα τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο τραβώντας το έμπλαστρο από το στήθος ενός νεκρού.

Στο πιστοποιητικό θανάτου είχε σημειωθεί ότι ο θάνατος προήλθε από φυσικά αίτια. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη παραδέχεται βεβαίως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν «ιδιαίτερα ακραία». Ωστόσο η λανθασμένη συμπλήρωση των πιστοποιητικών θανάτου και η επιφανειακές νεκροψίες είναι στη Γερμανία μάλλον κανόνας παρά εξαίρεση.

Το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Ρόστοκ έχει εξετάσει 10.000 πιστοποιητικά θανάτου από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή που συντάχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε μόλις 223 εξ’ αυτών δεν περιείχαν λάθη! Στα πιστοποιητικά που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν πάνω από 3.000 σοβαρά λάθη και περισσότερα από 35.000 λάθη δευτερεύουσας σημασίας. Σε 44 περιπτώσεις πιστοποιήθηκε λανθασμένα θάνατος από φυσικά αίτια. «Δεν περιμέναμε στο ξεκίνημα της έρευνας τέτοιας έκτασης λάθη», ομολόγησε ο ιατροδικαστής Φραντ Τσακ κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Το γεγονός ότι οι νεκροψίες στη Γερμανία είναι ελλιπείς δεν είναι ιδιαίτερα καινούργια διαπίστωση. Ήδη τη δεκαετία του 1990 έρευνα του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου του Μύνστερ είχε εκτιμήσει ότι κάθε χρόνο δεν καταγράφονται πάνω από 10.000 θάνατοι που δεν έχουν επέλθει από φυσικά αίτια, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 1200 θανατηφόρα εγκλήματα. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Εγκληματολόγων της γερμανικής αστυνομίας ζητά εδώ και χρόνια τη θέσπιση νεκροψίας από εξειδικευμένους γιατρούς. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα.

 


σχετικα αρθρα