current views are: 10

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:07

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα – Δύο νεκροί και 25 τραυματίες

Προηγήθηκε εκτόξευση ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη 

 

Δημοσίευση 20:07’

Προηγήθηκε εκτόξευση ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη 

 

Τουλάχιστον δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και ακόμη 25 τραυματίστηκαν  από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνοντας περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Σε αντίποινα, η ισραηλινή αεροπορία χτύπησε τις θέσεις της Χαμάς στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν έναν εκπαιδευτικό χώρο και μια αποθήκη οπλισμού.

 Τα ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν ότι λίγη ώρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές ακολούθησε και μια τρίτη εκτόξευση ρουκέτας κατά της πόλης ισραηλινής Σντερότ, ωστόσο αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι εάν υπήρξαν θύματα ή μόνο ζημιές σε κτίρια.

Ο πρώτος πύραυλος παρελήφθη από το πυραυλικό σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ένας δεύτερος πυραύλος, αλλά δεν έφτασε στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι κάτοικοι ενός κτιρίου κοντά στο στρατόπεδο. Oι ισραηλινές αρχές παροτρύνουν τους Ισραηλινούς που μένουν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα να βρουν καταφύγιο προειδοποιώντας για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών. 

 

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις επιδρομές, μεταξύ αυτών 6 παιδιά.Τα θύματα είναι ένας 54χρονος άνδρας ονόματι Μαχέρ Αταλάχ καιένα 6 μηνών με το όνομα Γιουσούφ.

Την ίδια ώρα οι εικόνες που έρχονται στο φως μέσα από το νοσοκομείο κόβουν την ανάσα. Άνθρωποι μέσα στο αίμα δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο των επεισοδίων που σημειώθηκαν  στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών  συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 200, ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν στους δυοΗ ταυτότητα του πρώτου νεκρού έγινε γνωστή από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, ενώ τα στοιχεία του δέυτερου θύματος παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ αλ-Μάσρι

Mεγάλες διαδηλώσεις ωστόσο λαμβάνουν χώρα σε μια σειρά από ισλαμικές χώρες ανά τον κόσμο, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ινδονησία και το Ιράν.

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.


σχετικα αρθρα