current views are: 16

11 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:15

Επηρεασμένος από τον ISIS ο 27χρονος δράστης που σκόρπισε τον τρόμο στους δρόμους της Ν. Υόρκης

Ο 27χρονος  είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπαγκλαντές

Δημοσίευση 19:15’

Ο 27χρονος  είχε λευκό ποινικό μητρώο στο Μπαγκλαντές

Τον τρόμο στους δρόμους του Μανχάταν σκόρπισε το πρωί της Δευτέρας ένα 27χρονος, όταν ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένος.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην συνοχή των οδών 42ης και 8ης λεωφόρου στο Μανχάταν, πέντε τετράγωνα μακριά από τη Times Square και από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρία άτομα, ενώ ο δράστης συνελήφθη. Κοντά υπάρχει ένας κεντρικός σταθμός λεωφορείων και από κάτω σταθμός του υπογείου σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με τα στοιχεία η έκρηξη έγινε την ώρα που ο  δράστης επιβιβαζόταν σε βαγόνι του μετρό.

Η ταυτότητα του δράστη

Ο δράστης, της επίθεσης ήτα ένας 27χρονος από το Μπαγκλαντές ονόματι Akayed Ullah ο οποίος διέμενε στο Μπρούκλιν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, παρότι σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ήταν επηρεασμένος από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο δράστης ήταν ζωσμένος με καλώδια και μπαταρία εκτός από το μηχανισμό και πυροδοτήθηκε μερικώς. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο ύποπτος δράστης βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα ενώ τις πληροφορίες για την κατασκευή της βόμβας τις βρήκε στο ίντερνετ. .Από την έκρηξη τραυματίστηκε και ο ίδιος, ωστόσο η κατάσταση του δεν είναι ανησυχητική.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο αρχηγός αστυνομίας του Μπανγκλαντές ανέφερε ότι ο 27χρονος  είχε λευκό ποινικό μητρωό στο Μπαγκλαντές ενώ επισκέφτηκε τελευταία φορά την πατρίδα του τον Σεπτέμβριο.

Ο Ούλαχ διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει, τόνισαν αρμόδιες αρχές.

Ο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, απέδωσε την έκρηξη σε «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», ενώ όπως  είπε πιστεύεται ότι ο ύποπτος έδρασε μόνος του. Ακόμη αποκάλυψε πως θα είναι ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία σε όλη την πόλη σήμερα και κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν ότι περίεργο βλέπουν. «Μπορεί να σώσετε πολλές ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη απειλή για τη Νέα Υόρκη.

Σοκαρισμένοι οι πολίτες

«Από αυτό που αντιλήφθηκα φαίνεται πως προήλθαν (σ.σ. οι ήχοι εκρήξεων) από το μετρό, αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση» δηλώνει στο CNN Francisco Ramirez, μάρτυρας του περιστατικού και συνεχίζει λέγοντας «ήταν δύο ξεχωριστές εκρήξεις δευτερόλεπτα η μία από την άλλη. Έβγαινα έξω και έβλεπα παντού αστυνομικού και SWAT (σ.σ. ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Ήταν τρομακτικό, επικρατούσε χάος αλλά δεν είδα τραυματίες»


σχετικα αρθρα