current views are: 9

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση12:46

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Στέλνει το «Barbaros» στα ανοικτά της Κύπρου

Ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία

Δημοσίευση 12:46’

Ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία

Κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες η Τουρκία, που στέλνει το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» στα ανοικτά της Κύπρου για έρευνες.

Η διεθνής ιστοσελίδα Marine traffic μεταδίδει ότι το πλοίο πλέει ανοικτά των τουρκικών ακτών, βόρεια της Κύπρου, εντός τουρκικών υδάτων.

Την ίδια στιγμή, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου πλέει και το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία και κατευθύνεται για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου θα είναι τελικά ταχύτερη από αυτήν που υπολογιζόταν και εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έπλευσε νωρίς το πρωί στα ανοιχτά του Καφηρέα και έπειτα στο Μυρτώο Πέλαγος, προκειμένου να συναντήσει το πλωτό γεωτρύπανο και να το συνοδεύσει στον τελικό προορισμό του.

Σημειώνεται ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι ακριβώς γνωστός και αυτό προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία, που δεν θα επιθυμούσε να δει ένα τουρκικό γεωτρύπανο εντός της κατατετμημένης και αποδομένης προς εκμετάλλευση κυπριακής ΑΟΖ.

Οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipem, του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η είσοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» χαιρετίστηκε δεόντως από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.


σχετικα αρθρα