current views are: 7

18 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:08

Παρέμβαση Ρωσίας με πυρά κατά Ε. Ράμα για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ

Σε συνέχεια των συστάσεων προς την Αθήνα να μην διευκολύνει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 14:08’
αρθρο-newpost

Σε συνέχεια των συστάσεων προς την Αθήνα να μην διευκολύνει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ φαίνεται πως δείχνει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας, στον απόηχο τόσο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, όσο και της πολιτειακής κρίσης που ξέσπασε στη γειτονική χώρα, έπειτα από την άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμπει το νομοσχέδιο που καθιστούσε την αλβανική γλώσσα, δεύτερη επίσημη στα Σκόπια.

Η Μόσχα, με συνεχείς παρεμβάσεις, στοχεύει σαφέστατα, αφενός στο να αποτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – που περνάει μέσα από τη λύση στο ζήτημα την ονομασίας- αφετέρου στο να αποτρέψει τους αλβανόφωνους να εδραιώσουν τη θέση τους στη γειτονική χώρα. Ως προς το δεύτερο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με μία ιδιαίτερα σκληρή δήλωση αποδίδει την αναταραχή στην ΠΓΔΜ με αφορμή τη χρήση των Αλβανικών, στις αλυτρωτικές βλέψεις των Τιράνων για τη «Μεγάλη Αλβανία» και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Έντι Ράμα.

Η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Λάβαμε γνώση μιας δήλωσης που έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στις 14 Ιανουαρίου, αναφορικά με την εμπλοκή του κυβερνώντος [σ.σ. στην Αλβανία] Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (KLA) του Κοσόβου, όπως επίσης στην αποφασιστική εμπλοκή του KLA στη μάχη με τη Σερβία. Επίσης γνωρίζουμε την εμπλοκή του KLA στην υιοθέτηση το νόμου για τις επίσημες ομιλούμενες γλώσσες από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (sic). Αυτός ο νόμος καθιστά τα αλβανικά δεύτερη επίσημη γλώσσα μαζί με τα μακεδονικά.

Οι εν λόγω δηλώσεις, επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του κ. Ράμα να προωθήσει την διαβόητη Πλατφόρμα των Τιράνων, που ο ίδιος βοήθησε να καταρτιστεί. Η εφαρμογή αυτού του εγγράφου θα εξάλειφε τα συνταγματικά θεμέλια του Μακεδονικού (sic) κράτους και τη συμφωνία – πλαίσιο της Οχρίδας. Συνεπακόλουθα θα ήταν η αφορμή για νέες εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται είναι πλήρως συντονισμένες με τις διαδεδομένες φιλοδοξίες για τη Μεγάλη Αλβανία, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών στην περιοχή.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο ζήτημα των γλωσσών και πιστεύουμε πως τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στη βάση της συμφωνίας μεταξύ όλων των εξουσιών σε οποιαδήποτε χώρα και με τη συναίνεση της κοινωνίας».

Πρακτικά η Ρωσία με αυτή την εξόχως επιθετική ανακοίνωση παίρνει για ακόμη μια φορά το μέρος του κόμματος του Νικολά Γκρούεφσκι και προερχόμενου από το VMRO–DPMNE στην εν λόγω αντιπαράθεση. Μια παρέμβαση που έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη σύσταση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς την Αθήνα, να μη δεχτεί συμβιβασμό με τα Σκόπια ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, όπως μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του από το ΑΠΕ«για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας βρίσκονταν σε μια ημιαδρανή κατάσταση και ενεργοποιήθηκαν μόνο όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει επίσης ότι εφόσον βρεθεί μια λύση που θα επικυρωθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τότε όλοι θα την αναγνωρίσουν, χωρίς να διευκρινίζει αν η Μόσχα τάσσεται υπέρ ή κατά της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.


σχετικα αρθρα