current views are: 9

26 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:30

Τούρκοι εκπαιδευτικοί τερματίζουν την απεργία πείνας και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόλυσής τους

Δημοσίευση 20:30’

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόλυσής τους

Δύο Τούρκοι εκπαιδευτικοί έβαλαν σήμερα τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν εδώ και σχεδόν 11 μήνες και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να πάρουν πίσω τις δουλειές τους αφού απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόλυσής τους βάσει του κυβερνητικού διατάγματος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η προσφυγή τους απορρίφθηκε από την έκτακτη επιτροπή που σχηματίσθηκε για να αποτιμήσει κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Έκτοτε περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Αφού έκανε απεργία πείνας και οργάνωσε διαμαρτυρίες κατά των διώξεων, η καθηγήτρια λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν συνελήφθη τον Μάιο και αργότερα καταδικάσθηκε ως μέλος παράνομης αριστερής οργάνωσης, κατηγορία την οποία η ίδια αρνείται. Οι λόγοι για την απόλυση του δασκάλου Δημοτικού σχολείου Σεμίχ Οζακτσά δεν έγιναν γνωστοί.

«Σήμερα η επιτροπή απέρριψε την προσφυγή μας, όμως θα πάμε στο δικαστήριο. Από σήμερα τερματίζουμε την απεργία πείνας μας, όμως η αντίστασή μας θα συνεχισθεί», δήλωσε η Γκιουλμέν.

Ιατρική οργάνωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι Γκιουλμέν και Οζακτσά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας επειδή τρέφονται μόνο με νερό, αφεψήματα, ζάχαρη και αλατούχα διαλύματα.

Το βάρος της Γκιουλμέν ήταν 59 κιλά πριν από την απεργία πείνας και είναι τώρα κάτω από 34 κιλά, ενώ ο Οζακτσά πήγε από τα 86 κιλά στα 45 κιλά, σύμφωνα με το ιατρικό επιμελητήριο της Άγκυρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα