current views are: 15

26 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:26

Διαπραγματεύσεις – εξπρές για τον «Μεγάλο Συνασπισμό»

Προγραμματική συμφωνία έως τις 8/2 θέλουν Μέρκελ και Σουλτς 

Δημοσίευση 16:26’

Προγραμματική συμφωνία έως τις 8/2 θέλουν Μέρκελ και Σουλτς 

Προγραμματική συμφωνία για «Μεγάλο Συνασπισμό», θέλουν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς, όπως ανακοίνωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους και οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς θα έχουν έξι συναντήσεις τις επόμενες εννέα ημέρες, αρχής γενομένης την Κυριακή. Οι διαβουλεύσεις θα μπουν στην τελική ευθεία το επόμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο να υπάρξει προγραμματική συμφωνία την επόμενη Κυριακή.

Εάν αυτός ο ορίζοντας δεν αποδειχτεί αρκετός, τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν τις διερευνητικές συζητήσεις για δύο ακόμα ημέρες, έως τις 6 Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης θα γίνει από 18 ομάδες εργασίας οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση κοινών θέσεων σε σειρά θεμάτων.

Προσερχόμενη στις πρώτες συζητήσεις σήμερα το πρωί, η κ. Μέρκελ δήλωσε αισιόδοξη αλλά και αποφασισμένη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Στην ανάγκη για γρήγορη πρόοδο εστίασαν επίσης ο κ. Σουλτς και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Τα τρία κόμματα πέτυχαν προκαταρκτική προγραμματική συμφωνία στα μέσα Ιανουαρίου, όμως έκτοτε ο κ. Σουλτς έχει ζητήσει να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που ενδέχεται να είναι πολιτικά αναγκαίο με δεδομένο ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει ούτως ή άλλως να επικυρωθεί από τα περίπου 445.000 μέλη της παράταξης.


σχετικα αρθρα