current views are: 5

2 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση12:59

Η Ρωσία στέλνει αεροσκάφη σε διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε ένα διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία

Δημοσίευση 12:59’

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε ένα διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε ένα διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία, επιταχύνοντας τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με το Τόκιο είναι τεταμένες λόγω της ανάπτυξης ενός πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ.

Σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά χθες, ο Μεντβέντεφ επέτρεψε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιήσει ένα πολιτικό αεροδρόμιο στο νησί Ιτούρουπ, όπως το αποκαλεί η Ρωσία, ή Ετορούφου, όπως το αποκαλεί η Ιαπωνία, για τα πολεμικά αεροσκάφη του.

Το νησί ήταν ένα από τα τέσσερα που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του Χοκάιντο, της μεγαλύτερης ιαπωνικής νομαρχίας. Η διαμάχη για τα νησιά, γνωστά ως Κουρίλες στη Ρωσία και ως Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία, είναι τόσο έντονη ώστε η Μόσχα και το Τόκιο δεν έχουν υπογράψει ακόμη ειρηνευτική συμφωνία για το τέλος του πολέμου.

Το διάταγμα του Μεντβέντεφ είναι το πιο πρόσφατο βήμα σε μια ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα αναπτύσσει ορισμένα από τα πιο πρόσφατα αμυντικά πυραυλικά συστήματά της στα νησιά και σχεδιάζει να κατασκευάσει ναυτική βάση εκεί, παρόλο που συνεχίζει τις συνομιλίες για την εδαφική διαμάχη.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για συνεργασία σχετικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά και σε μια στιγμή που η Ρωσία ανησυχεί ότι η Ιαπωνία επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί το έδαφός της ως βάση για τη στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ στη βόρεια Ασία υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας.

Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία θα αναπτύξει μόνιμα πολεμικά αεροσκάφη στο διαφιλονικούμενο νησί, που φιλοξένησε μια σοβιετική αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ή αν θα χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της όπως και όταν χρειαστεί.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε, επικαλούμενη ανώνrυμη στρατιωτική πηγή, ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον ρωσικό στρατό περισσότερες επιλογές.

«Αυτή η κίνηση αναμένεται να δείξει την ετοιμότητα του αεροδρομίου για πολεμικά αεροσκάφη που περιπολούν στα σύνορά μας να έχουν προσωρινά τη βάση τους εκεί», φέρεται να δήλωσε η πηγή αυτή.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για το σχέδιο της Ιαπωνίας να αναπτύξει περισσότερα πυραυλικά συστήματα Aegis των ΗΠΑ στις νομαρχίες Ακίτα και Γιαγκαμάτα.

Η ιαπωνική πρεσβεία στη Μόσχα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια αλλά η Kommersant έγραψε, επικαλούμενη ως πηγή την πρεσβεία, πως η νέα ρωσική κίνηση θα ενισχύσει την στρατιωτική ισχύ της Μόσχας στα διαφιλονικούμενα νησιά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Ιαπωνίας στη διαμάχη, φέρεται να δήλωσε η ιαπωνική πρεσβεία στη Μόσχα, αλλά το Τόκιο θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα μέσω συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα