current views are: 7

4 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση04:34

Στις κάλπες οι Κύπριοι για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών

Ντέρμπι Αναστασιάδη – Μαλά 

Δημοσίευση 04:34’

Ντέρμπι Αναστασιάδη – Μαλά 

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή οι πολίτες της Κύπρου για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών όπου θα αναμετρηθούν ο Νίκος Αναστασιάδης που υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και ο Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ.

Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις αυριανές εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α’ γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ.

Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθει αύριο στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση». Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο μονομάχοι του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους.

Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική γραμμή. Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α’ γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο μονομάχους. Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με την αναμέτρηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την κούρσα του β΄ γύρου από καλύτερη θέση, η οποία ενισχύθηκε και από το τελευταίο debate». Στο επιτελείο Μαλά σημειώνουν ότι «οι μετρήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας, ενώ την κρυφή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υποψήφιός τους».

Την περασμένη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ήταν 71,4% σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016.


σχετικα αρθρα