ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνονται οι ευρωβουλευτές μετά το Brexit

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2018, 17:23 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2018, 17:27
Μειώνονται οι ευρωβουλευτές μετά το Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

Οι 27 από τις 73 θέσεις ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της Ε.Ε..

Τη μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 μετά το Brexit και τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 46 από τις 73 θέσεις ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπουν σε αποθεματικό για ενδεχόμενη μελλοντική τους χρήση από νέες χώρες που θα ενταχθούν στην Ε.Ε.

Οι υπόλοιπες 27 θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της Ε.Ε. που επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κατανομή θα εφαρμοστεί μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν να ισχύουν οι τρέχουσες ρυθμίσεις.

Η πρόταση για απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγκρίθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 61 αποχές.

Πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια

Η ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ε.Κ. για την εκλογή ορισμένου αριθμού ευρωβουλευτών από μία πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια (εφαρμογή πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων) .

Η εισηγήτρια Ντάνουτα Χούμπνερ, εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιά) δήλωσε τα εξής: «Σε εποχές όπου τίθεται υπό αμφισβήτηση το δημοκρατικό μας σύστημα, είναι καθήκον μας να τονώσουμε το πάθος των πολιτών μας για δημοκρατία. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εγκρίνοντας μία κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι δίκαιη, ακολουθεί αντικειμενικές αρχές και σέβεται τη Συνθήκη της Ε.Ε.».

Ο εισηγητής Πέντρο Σίλβα Περέιρα, εκ μέρους της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Κεντροαριστερά) ανέφερε ότι «η ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η νέα κατανομή των εδρών σημαίνει ότι θα μειώσουμε τον συνολικό αριθμό των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα χάσει καμία έδρα. Οι σημερινά υπο-εκπροσωπούμενες χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του από την Ε.Ε. Αυτό θα βελτιώσει την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».