current views are: 8

8 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:01

ΟΗΕ: Οι αρχές της Λιβύης συνδέονται με τους διακινητές μεταναστών

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι η Ειδική Δύναμη Αποτροπής τους παρέδωσε σε διάφορα δίκτυα διακινητών

Δημοσίευση 11:01’

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι η Ειδική Δύναμη Αποτροπής τους παρέδωσε σε διάφορα δίκτυα διακινητών

Με τις επίσημες αρχές της χώρας συνδέεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ομάδων που εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων στη Λιβύη, όπως ανέφεραν εμπειρογνώμονες σε απόρρητη έκθεση που υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα αντίτυπο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters.

«Ένοπλες οργανώσεις, που ανήκουν σε ευρύτερους πολιτικο-στρατιωτικούς συνασπισμούς ειδικεύονται στις παράνομες δραστηριότητες της διακίνησης, κυρίως ανθρώπων», διαδίδουν οι εμπειρογνώμονες του Συμβούλιο Ασφάλειας. Σύμφωνα με δικές τους πληροφορίες, οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις «συνδέονται με επίσημους θεσμούς ασφαλείας».

Πρόσφυγες από την Ερυθραία, με καταγγελίες τους, πληροφόρησαν τους εμπειρογνώμονες ότι συνελήφθησαν από την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (SDF), που είναι μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με το υπουργείο Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι η Ειδική Δύναμη Αποτροπής τους παρέδωσε σε διάφορα δίκτυα διακινητών. «Ερευνούμε αν η ηγεσία της SDF γνώριζε ότι γινόταν διακίνηση ατόμων μέσα στις τάξεις της», ανακοίνωσαν οι εμπειρογνώμονες.

«Ανησυχούμε για την πιθανή χρήση κρατικών υποδομών ή πόρων από ένοπλες οργανώσεις και διακινητές προκειμένου να ενισχύσουν τον έλεγχο που ασκούν στις μεταναστευτικές οδούς», συμπληρώνουν.

Η SDF, έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος της Άχμαντ μπιν Σάλεμ, δήλωσε στο Reuters ότι «η δύναμη αυτή, δεν έχει καμία σχέση με τη διακίνηση και Καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και έχει συλλάβει πολλούς διακινητές».

Αρκετές Διεθνείς οργανώσεις δήλωσαν στους εμπειρογνώμονες ότι η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Παράτυπης Μετανάστευσης της Λιβύης δεν ελέγχει τα 24 κέντρα κράτησης. Μετανάστες εξήγησαν ότι τοπικές ένοπλες οργανώσεις ελέγχουν τα κέντρα στα οποία διέμεναν.

Περισσότεροι από 3.500 μετανάστες έχουν φτάσει από τη Λιβύη στην Ιταλία, δηλαδή, 60% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία διεθνώς αναγνωρισμένη και μία που υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές να πολεμούν για τον έλεγχο της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

«Ξένοι μαχητές και ένοπλες οργανώσεις, που κινούνται μέσα και έξω από τη Λιβύη, εκμεταλλεύονται την ανεξέλεγκτη διακίνηση όπλων και σχετικού υλικού στη χώρα, με αποτέλεσμα τις τακτικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα