current views are: 13

22 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση21:19

Αποχωρεί από τη «Σουπιά» το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Άγνωστος ο χρόνος επιστροφής.

Δημοσίευση 21:19’

Άγνωστος ο χρόνος επιστροφής.

Θέμα χρόνου είναι πλέον το γεωτρύπανο Saipem 12000, της ιταλικής ΕΝΙ το οποίο εδώ και 13 μέρες είναι αδρανοποιημένο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λάρνακας, να σηκώσει άγκυρες και να εγκαταλείψει την Κυπριακή ΑΟΖ με άγνωστο το χρόνο επιστροφής.

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, η υπόθεση με το γεωτρύπανο, έληξε ο επικεφαλής της εταιρείας Claudio Descalzi ο οποίος για πρώτη φορά ήταν αρκούντως κατατοπιστικός για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πλησίον του τεμαχίου 3, με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η δημόσια τοποθέτηση του Ιταλού, «χάιδεψε» τα αυτά της Λευκωσίας αλλά συνάμα έβαλε στο κάδρο, και τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η εκεί παρουσία πολεμικών μέσων της Τουρκίας που παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο να προσεγγίσει το γεωτρητικό στόχο «Σουπιά».

Το πιο σοβαρό όμως, που συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά για την ίδια την ΕΝΙ είναι, οι αναφορές-προϋποθέσεις που έθεσε το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ για επιστροφή του Saipem 12000 στο τεμάχιο 3.

Επίσημα η Τουρκία

Για τον CEO της ΕΝΙ, κατά παράδοξο τρόπο, τα εμπλεκόμενα μέρη για επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί της ΑΟΖ, δεν είναι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία ως όφειλε να είναι, αλλά η Ε.Ε η Ελλάδα και η Τουρκία. Συγκεκριμένα ο κ. Descalzi είπε: «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, (στην ΑΟΖ) αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία Ε.Ε., Τουρκική, Ελληνική και Κυπριακή θα βρει μια λύση».

Η συγκεκριμένες αναφορές του CEO της ΕΝΙ εγείρουν και πάλι ερωτήματα, μιας και γίνεται επίσημα διασύνδεση αλλά και εμπλοκή κρατών σε ένα θέμα που είναι θέμα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπό το πρίσμα των δηλώσεων Descalzi, αυτό που χρήζει διευκρινήσεων είναι:

-Πως μια κρατική εταιρεία χώρας εταίρου της Κύπρου, βάζει στο κάδρο την κατοχική Τουρκία σε ένα πρόβλημα που άπτεται της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Με ποια δικαιοδοσία η ΕΝΙ βαφτίζει την Τουρκία εμπλεκόμενο μέρος από το οποίο εξαρτάται η επιστροφή του γεωτρύπανου στην περιοχή.

-Η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της εταιρείας, συνιστά παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

-Νοουμένου ότι η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία οι απόψεις του κ. Descalzi απηχούν την επίσημη θέση της Ρώμης.

-Στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές διεκδικήσεις της, η ΕΝΙ τι θα πράξει για να ολοκληρώσει τις εργασίες που έχει αναλάβει στο τεμάχιο 3.

Η απόφαση για ολοκλήρωση των εργασιών, στο απώτερο μέλλον και εν αναμονή των διπλωματικών προσπαθειών, φθάνει μέχρι την Άγκυρα και τις προειδοποιήσεις για επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις και όχι μόνο.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν σε επίπεδο γενικών διευθυντών, των ΥΠΕΞ Ιταλίας και Τουρκίας για εκτόνωση της κατάστασης, οι ιταλό-τουρκικές σχέσεις σε εμπορικό επίπεδο φαίνεται ότι αποτέλεσαν βαρόμετρο στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Κάτι που δεν συνέβη σε άλλες ερευνητικές γεωτρήσεις όπου η ΕΝΙ δεν ήταν μόνη της όπως στο οικόπεδο 11 και περισσότερο στην τελευταία γεώτρηση στο 6.

Κατ’ άλλα ο CEO της ΕΝΙ έκλεινε τις ανακοινώσεις του για το γεωτρύπανο Saipem 12000 και τη θέση της εταιρείας εντός της ΑΟΖ με αποφασιστικό τόνο. «Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις.

Όλα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».


σχετικα αρθρα