current views are: 15

23 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση09:04

Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικό πολεμικό πλοίο παραλίγο να συγκρουστεί με το ιταλικό γεωτρύπανο

Ο αποκαλυπτικός διάλογος των δύο καπετάνιων

Δημοσίευση 09:04’

Ο αποκαλυπτικός διάλογος των δύο καπετάνιων

Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Την ίδια στιγμή, το “μπλοκάρισμα” του οικοπέδου 3 από τους Τούρκους “στέλνει” το ιταλικό γεωτρύπανο για… διακοπές στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” της Κύπρου, αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε “δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή”. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του SAIPEM 12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: “Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή“.

Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι. “Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει“, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Φεύγει για Μαρόκο το γεωτρύπανο της ENI

Θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο το γεωτρύπανο «Saipem 12000» που ήταν αδρανοποιημένο εδώ και δύο εβδομάδες στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό. 

Όπως έγραψε χθες το newpost.gr και σύμφωνα με το Reuters,  ο CEO της εταιρείας ΕΝΙ Claudio Descalzi ανακοίνωσε πως είναι «πιθανόν» να αποσυρθεί το πλοίο – γεωτρύπανο από την περιοχή. Όπως, ωστόσο, συμπλήρωσε ο ίδιος, η εταιρεία δεν θα αποχωρήσει από το έργο. 

Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του πλοίου, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι το Μαρόκο. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράκ Αλμπαϊράκ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού. Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες από τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου” Κουντρέτ Οζερσάι είχε επαφές με στελέχη της εταιρείας ΕΝΙ.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη, καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή Κύπρου».

Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

 


σχετικα αρθρα