current views are: 7

1 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:23

Κίνα: Απαγόρευσαν το γράμμα «ν» για να προστατευτεί ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ

Θύματα της λογοκρισίας, μαζί με το γράμμα «ν», έπεσαν και πολλές άλλες λέξεις και φράσεις

Δημοσίευση 12:23’

Θύματα της λογοκρισίας, μαζί με το γράμμα «ν», έπεσαν και πολλές άλλες λέξεις και φράσεις

Έχοντας ως στόχο να προστατέψουν τον νέο παντοδύναμο ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, οι Κινέζοι λογοκριτές αποφάσισαν να φτάσουν μέχρι και στην απαγόρευση της χρήσης του γράμματος «ν», μεταξύ άλλων λέξεων.

Θύματα της λογοκρισίας, μαζί με το γράμμα «ν», έπεσαν και λέξεις όπως «διαφωνώ», «αδιάντροπος», «Σι Τσεντόνγκ» (μια μίξη των ονομάτων του Σι και του προέδρου Μάο Τσεντονγκ), «αυτοανακηρυγμένος βασιλιάς», «ισόβιος» και «δέκα χιλιάδες χρόνια» (μια φράση που στα κινέζικα χρησιμοποιείται για να πει κανείς “ζήτω ο αυτοκράτορας”).

Υψηλή θέση στη λίστα των λογοκριτών, έχουν και τα δύο σημαντικότερα έργα του συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, το 1984 και η Φάρμα των Ζώων.

Το πογκρόμ αυτό ξεκίνησε μετά την αλλαγή στο Σύνταγμα της Κίνας που επιτρέπει απεριόριστες θητείες στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.

Μια από τις εξηγήσεις για την απαγόρευση του γράμματος «ν», είναι ότι γίνεται παραπομπή στον όρο «ν=ν θητείες στην εξουσία όπου ενδεχομένως ν>2» με τον τον συνιδρυτή της ιστοσελίδας GreatFire.org που βοηθάει τους χρήστες να παρακάμπτουν την κινεζική λογοκρισία να υποστηρίζει, πάντως, ότι μάλλον ήταν παράπλευρη απώλεια.

«Αμφιβάλλω ότι το σκέφτηκαν. Πιθανώς να έκριναν ότι ήταν επικίνδυνο και στη συνέχεια το πρόσθεσαν στη “μαύρη λίστα” ώστε κανείς να μην μπορεί να αναρτήσει κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι ήταν παράπλευρη απώλεια», δήλωσε ο Τσάρλι Σμίθ (συνιδρυτής της σελίδας GreatFire.org) .

Το Πεκίνο αντιδρά σε αυτά που λέγονται, απαντώντας πως όλα όσα ακούγονται εντάσσονται στις «υστερικές» αντιδράσεις για την επίμαχη αλλαγή στο Σύνταγμα.


σχετικα αρθρα