Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 9

4 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση08:37

«Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό από το SPD – Το πρώτο μήνυμα της Μέρκελ

Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο πέντε μηνών

Δημοσίευση 08:37’

Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο πέντε μηνών

To Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και αναπαρήγαγε με τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής του κόμματός τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας υπό την καγκελάριο Μέρκελ.

Όπως επιβεβαίωσε το SPD, τα μέλη του κόμματος ψήφισαν σε ποσοστό 66% υπέρ της συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό την Άnγκελα Μέρκελ.

«Ενημέρωσα την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Μετά από αυτή την εξέλιξη φαίνεται πως αίρεται το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων πέντε μηνών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η διαδικασία

Στην διαδικασία, η οποία διεξήχθη με επιστολική ψήφο από τις 20 Φεβρουαρίου ως και τις 2 Μαρτίου και στοίχισε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα 463.723 μέλη του κόμματος και, σύμφωνα με τον μεταβατικό αρχηγό Όλαφ Σολτς, η συμμετοχή ήταν “πάρα πολύ μεγάλη”. Σε 2300 μέλη του SPD στο εξωτερικό επετράπη η ηλεκτρονική ψήφος.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο, όπου 120 εθελοντές ανέλαβαν την καταμέτρηση των ψήφων. Για το άνοιγμα των φακέλων χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια περί τα 20.000 κομμάτια την ώρα και είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία το 2013. Για τις περιπτώσεις όπου η ψήφος δεν είναι ξεκάθαρη, έχει εκλεγεί 48μελής εφορευτική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει σχετικά με την εγκυρότητα.

Οι εθελοντές δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία του SPD κατά την διάρκεια της καταμέτρησης και μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, ενώ κατά την προσέλευσή τους παρέδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται έγκυρο – και δεσμευτικό – εφόσον έχει ψηφίσει τουλάχιστον το 20% των μελών του κόμματος, στόχος ο οποίος είχε επιτευχθεί ήδη από την Τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το πρώτο μήνυμα της Ά. Μέρκελ

Τα συγχαρητήριά της στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για την έγκριση της συμμετοχής στον μεγάλο συνασπισμό έδωσε η Καγκελαριος Άνγκελα Μερκελ, μέσω του λογαριασμού του κόμματός της στο Twitter.

«Συγχαίρω το SPD για αυτό το καθαρό αποτέλεσμα και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας», έγραψε η κυρία Μέρκελ.


σχετικα αρθρα